Тенденцията за спад в лихвите по депозити и кредити продължава до рекордно ниски нива. Същевременно спестяванията в банките ни се увеличават, показва статистиката и данните на БНБ.

 

„Това може да се обясни с два фактора – политиката на Европейската централна банка, която следва курс на непрекъснато понижаване на основния лихвен процент. Вторият фактор е високата ликвидност на българските банки”, обясняват експерти.

Темата бе коментирана специално днес в ефира на „Нова телевизия“. Спестителите се оказват в неизгодно положение, парите в банка продължават да губят стойност.

Освен във влагане в бизнес, от което продължава да има много страхове, други ефективни форми на спестяване при сегашната пазарна конюнктура са участието във фондове чрез купуване на дялове, инвестиране в злато, имоти и други, съветват експертите на най-големите стопански асоциации у нас.

Предупреждават и друго : че ниските лихви по ипотечните кредити, са потенциална опасност за създаване на балон на пазара на недвижими имоти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук