автомобили
Продажбите на нови коли в България са се увеличили с рекордните 31.4% през юни, сравнено с юни 2016-а. Данните са на Асоциацията на европейските автомобилостроители (АСЕА).

Увеличението на продажбите на нови автомобили нарежда България сред лидерите по темп на нарастване на покупките на нови коли. Но все пак трябва да се има предвид, че изходната база е много ниска – сега купените нови коли са 3206, спрямо 2440 през юни миналата година.

В България новорегистрираните возила най-масово са втора ръка и всяка година техният брой превишава около 10 пъти броя на новите.

За първата половина на годината общият брой на регистрираните нови автомобили в България е 14 749 спрямо 12 361 за първата половина на 2016 г., което е ръст от 19.3%. По процент на нарастване на новите регистрации преди нас са Естония, Литва, Кипър. Румъния е лидер в тази класация с 47%. Няма подробни данни за новите автомобили по марки и по страни. Трябва да се има предвид, че в Румъния се произвежда автомобилната серия „Дачия“, която е много купувана заради добро качество и добра цена.

За България специално обяснение за високия ръст може да е и реекспортът. Цените на автомобилите в България са по-ниски от повечето страни в ЕС и затова много чужденци и фирми предпочитат да купят коли от тук, след което ги изнасят.

Общо 8 милиона автомобили са продадени в ЕС за последните шест месеца, което е увеличение с 4.7%, сочат данните. Милион и половина нови коли са продадени през юни и това е най-големият скок за последните 10 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук