Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън косвено критикува американския президент Доналд Тръмп във връзка с „украинската афера“. По време на процеса на импийчмънт критиците на Тръмп се опитват да докажат, че се е опитал да постигне лични цели с помощта на възможностите на държавата. Към тях се присъедини бившият държавен секретар Рекс Тилерсън.

„Ясно е, че искането на лични услуги, използващи възможностите на САЩ като обезпечение, е грешно – каза той пред телевизия PBS – Следователно, ако търсите някаква лична изгода и в същото време използвате американска помощ за чужди държави, американското оръжие или американското влияние, е погрешно, и мисля, че всички разбират това“ – каза той.

Рекс Тилерсън беше държавен секретар на САЩ от 1 февруари 2017 г. до 31 март 2018 г.

Критиците на Тръмп смятат, че той се е възползвал от позицията си за оказване на натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски, заплашвайки да спре финансовата помощ на Украйна, ако киевските власти не обявят разследване срещу вероятния му съперник на президентските избори през 2020 г. Джо Байдън и неговия син Хънтър.

На 13 ноември се проведе първото открито изслушване като част от процедурата по импийчмънт за Тръмп в специалната комисия по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ. Стартирайки изслушването, Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване, изрази увереност, че разследването на бившия вицепрезидент Джоузеф Байдън не е от национален интерес на САЩ. Според Шиф Тръмп „се стреми да постигне личните си политически интереси в ущърб на националната сигурност на САЩ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук