Министърът на образованието вече ще може да сваля от поста им ректори, които са допуснали доказано плагиатство в подопечните си учебни заведения. Това стана възможно, след като парламентът прие на второ четене /84 „за“, 13 „против“ и 2 „въздържал се“/ промени в Закона за развитие на академичната дейност, според които се създава общовалидна национална рамка за участие в процедурите за придобиване на академични степени и заемане на някои длъжности. Въвеждат се и минимални общонационални изсквания, които трябва да се покриват от кандидатите. Предвидени са и мерки срещу издигането в кариерата чрез плагиатство.

Досега министърът нямаше думата в управлението на висшите училища, които са автономни, макар и на държавна издръжка. Те имаха свои критерии за присъждане на степени и назначаване на длъжности. С новите поправки това се променя.

Предвидените санкции включват отнемане на титлата при доказани нередности в присъждането й. Назначените неправомерно асистенти, доценти и професори трябва да бъдат освободени от длъжност. Ако са използвали чужда труд, но ректорът откаже да ги освободи, такава съдба може да последва самия него. В този случай се предвижда назначаването на временно изпълняващ длъжността ректор за срок не повече от 6 месеца.

Санкции са предвидени и за научните институции, в които се докажат нередности. При системни нарушения, т. е. повече от три, те могат да бъдат лишени от програмна акредитация за съответната докторска програма. Тъй като такива акредитации се дават за определен срок, отнемането е в сила до неговото изтичане. Това означава, че през споменатия период учебното заведение или научният институт няма да имат право да преподават по тази програма.

При установяване на конфликт на интереси на член на научно жури, той ще бъде лишаван за 3 години от участие в този орган. Няма да имат право да участват в него и професори и доценти, които са в заварено положение, но не отговарят на новите изисквания. Те, обаче, ще запазят академичните си длъжности въпреки това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!