кримски мост
Експлозиите по моста, свързващ Русия и Крим

Ремонтът на Кримския мост, който беше повреден при взрив миналата събота, се предвижда да приключи до юли 2023 г., предаде „Ройтерс“, като се позова на документ, публикуван на уебсайта на руското правителство.

Мостът, свързващ Кримския полуостров и Южна Русия, пострада след експлозия, за която Москва обвини Киев. Украйна не е поела отговорност за взрива.

Керченският мост, който свързва Русия с Крим, е смятан за омразен символ на окупацията на южния украински полуостров от Кремъл и за един от престижните проекти на Владимир Путин, открити лично от него.

На фона на твърденията на Русия за малки повреди по моста, изглежда доста изобличаващо, че ремонтът може да бъде завършен чак през лятото на следващата година.

Мостът е както изключително символичен за Русия, така и важен логистичен маршрут за снабдяване на руските сили в Крим и в южната част на окупираната от Русия Украйна. Повредата на жп линията остави руските сили на юг с една-единствена жп линия за снабдяване – между Краснодар и Мелитопол – и то сега в обсега на атаките на Украйна.

Взривът на моста стана ден след като Путин отбеляза 70-ия си рожден ден и на фона на засилващите се критики в Русия към воденето на войната срещу Украйна след поредицата от все по-опустошителни неуспехи на бойното поле през последните седмици.

След взрива на моста пък последваха ужасяващи руски атаки по цивилно население и инфраструктура, които върнаха много украинци в бомбоубежищата. Много хора бяха убити от руската армия.

Русия намери и България във взрива, като твърдеше, че камионът, взривил моста, е тръгнал от страната ни. Разбира се, стана ясно, че това няма нищо общо с истината, а Путин просто провежда поредна хибридна атака спрямо държавата ни.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук