Правителството на Франция продаде част от акциите си в автомобилната компания „Рено”, съобщи Агенцията за държавно участие в икономиката.

Пакетът акции беше придобит преди две години и половина, когато министър на икономиката беше сегашният президент Емануел Макрон.

През 2015 г. придобиването на тези акции, което увеличи дела на държавното участие от 15,01% – на 19,74%, доведе до рязко влошаване на отношенията с партньора на „Рено“ – автомобилната компания „Нисан“.

Японската страна беше недоволна от увеличението на дела, което даде възможност на френското правителство да удвои своето право на глас като дългосрочен инвеститор.

По време на предизборната си кампания, Макрон обеща да нормализира ситуацията.

Сега операцията за продажба на акции се оказа изключително изгодна за френската държава, поради разликата в котировката – тя й донесе приход от над 55 милиона евро.

Като цяло държавата се раздели с 4,73% от капитала на „Рено“, като намали дела си на ниво от 15,01%.

Целият пакет от 14 милиона акции беше продаден за 1,21 милиарда евро, които постъпиха в сметката на Агенцията на държавно участие в икономиката.

В същото време 10% от продадените акции бяха купени от самия концерн „Рено“ за 1,4 милиона евро. Това стана в рамките на програмата на корпорацията за закупуване на собствени акции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!