Десислава Атанасова от ГЕРБ е един от вносителите на законопроекта. Снимка: БТА

Членовете на антикорупционната комисия ще се избират от Народното събрание с мнозинство от 2/3, решиха депутатите с приети на второ четене текстове от законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, съобщи БТА.

Обсъждането на законопроекта започна на извънредното заседание вчера, а днес продължава. Редакционната поправка беше направена от депутата от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Стою Стоев вчера.

Със законопроекта се създава Комисия за противодействие на корупцията, която ще се състои от 3-ма членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по 2 години.

Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и най-малко 7 години стаж по специалността или 7 години стаж в службите за сигурност. Те ще се избират от Народното събрание с мнозинство 2/3, а мандатът им ще бъде 6 години.

При всеки избор на членове на комисията се сформира нарочна номинационна комисия от 5-има независими членове – по един предложен от Върховния касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на България и от Сметната палата. По предложение на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) депутатите решиха, че вместо препоръчително класиране, номинационната комисия ще изготвя препоръчително оценяване.

Припомняме, че при безуспешния опит вчера да се приеме тази част от законопроекта, Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) възрази срещу т.нар. номинационна комисия и това тя да класира кандидатите.

„Ще поставим Народното събрание в условия на обвързана компетентност. Аз не могат да подкрепя това – орган който да казва на НС кого да избира. Утре ще стане с ВСС, с ИВСС, с КФН. Всеки от нас има мандат, даден му от народа, ако някой иска да се откаже от него, да го направи“, посочи той и предложи номинационната комисия да прави „препоръчително оценяване“ на кандидатите, а не „препоръчително класиране“. Днес идеята му бе приета.

Депутатите удължиха работното си време до 17:00 ч. днес. по предложение на Хамид Хамид от ДПС. Те продължават да обсъждат на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук