Полиция
Снимка: БНТ

Доживотна присъда обикновено се дава за жестоки убийства. Съдът обаче прати до края на дните му зад решетките рецидивист, измъчвал жена в дома ѝ, за да каже кода на сейф, където лежат милиони.

Престъплението потресе хората от Казанлък преди 14 години с жестокостта си, а полицията работи ударно, за да го разкрие. Парите бяха намерени, а двамата авери на нападателя получиха дългосрочни присъди, пише „Труд“.

В нощта на 6 срещу 7 февруари 2009 г. счетоводителката Каля Петкова от Стара Загора се прибира от работа на вилата си в с. Малка Верея. Около 22,30 ч пуска „Шоуто на Слави“, а мъжът ѝ е в съседната стая. Изведнъж чува силен трясък.

При нея нахлуват двама маскирани мъже, единият държи автомат. Нареждат: „Горе ръцете“ и „Лягай на пода!“. След това започва с въпросите – къде са двата милиона евро, които била откраднала с шефа си от фирмата „Пещострой“ ЕООД, в която работи.

Разпитът се провежда с опрян в лявото слепоочие на Каля автомат. Двамата нападатели преравят къщата и чантата на счетоводителката, след това започват мъченията. Тормозят и мъжа ѝ, когото връзват в съседната стая.

Единият от бандитите започва да ръга Каля с кухненски нож в кръста, след това ѝ реже ухото. Другият престъпник вади спринцовка и я забива в ръката й. Жената не издържа издевателствата и казва на нападателите, че всички пари са в офиса. След това им дава ключовете от касата и им казва паролата на СОТ-а.

„Когато тръгнаха да ги крадат тези пари, аз няма да забравя, че дулото на автомата му беше на лявото ми слепоочие и така съм се молила да не се включи този „СОТ“, да взимат, защото каза, че ще ме убие, ако нещо се обърка“, си спомня жената по-късно в съдебната зала.

За да не събудят подозрение у охраната, престъпниците узнават от счетоводителката кога ходи на работа чистачката, за да оберат касата по същото време.

„При мен имаше 2-ма души. Този единият говореше с някой, който краде парите, но кой е не знам. Този, който беше при мен, ползва телефона на мъжа ми. Моят телефон го дадоха така – до устата ми да говоря. Моят телефон беше, ако от „СОТ“-а се обадят, аз трябваше да отговоря, че аз влизам,  а пък с другия телефон държаха връзка и даже накъде да вървят аз съм ги напътвала „направо, вляво е касата“, си спомня по-късно счетоводителката.

От двата бандитите сейфа задигат 763 000 евро, 42 798 долара и 317 910 лева. Бандитите попадат и на множество ценни бижута – злато, диаманти, скъпоценни камъни. Преди да си тръгнат от вилата, престъпниците завързват жертвата, която е цялата в кръв. Тя обаче успява да се освободи от въжето и се обажда на шефа си, за да му каже за среднощното нападение. След това губи съзнание. Бандитите обаче се връщат, за да я заплашат, че ако каже на полицията, ще пострадат децата й – близначета на 4 годинки.

После се изнизват бързо от вилата, мятат се на колите и се разделят и си организират среща, за да скрият милионите. Триото се среща по тъмна доба на следващата вечер в района на националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Там намират местенце и решават, че е идеално да скрият плячката – парите и бижутата.

Бандитът е заснет от камерите вътре в офиса на „Пещострой“ и тези, които са на фасадата, но те не помагат много на разследващите, тъй като мъжът е в черно и с маска. Показанията на главната счетоводителка Каля Петкова изиграват голяма роля в залавянето на обирджиите. Престъплението е разкрито за 20 дни, а почти всички откраднати пари са намерени закопани в пластмасови бидони.

Оказва се че обирджиите са Пламен Стайков-Ухото, който има зад гърба си 10 присъди, Тодор Кормев и Милен Стойков. Обирът в „Пещострой“ е извършен малко след като Апелативният съд променя мярката  за неотклонение  на Ухото и го пуска от ареста, след взрив на баничарница в Казанлък. Част от другите му присъди са за нанасяне на средна телесна повреда и притежание на взривни вещества.

Окръжният съд в Стара Загора праща Стайков с доживотна присъда зад решетките, а Пловдивският апелативен съд потвърждава присъдата. Тодор Кормев е осъден на 18 години и половина, а Милен Стойков – за 16 години и половина. Пострадалото семейство вече не стъпва във вилата в Малка Верея. Каля не излиза от дома си повече от половин години, тя трудно преживява стреса от среднощното нападение. Мъжът й не издържа на преживяванията и почива.  Ухото прави няколко опита да намали присъдата си, но безуспешно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук