На снимката: Археологът Кръстина Панайотова - ръководител на археологически разкопки в района на местността "Буджака" край Созопол и плажа "Харманите" (снимка, архив, 2008)

Най-­голямата изненада за археолозите в края на миналата година в Созопол е бил римски некропол, открит при изкопни работи за строеж на магазин веригата „Лидъл“.

До този момент не е имало доказателства, че на това място може да съществува някакъв археологически паметник, разказва Кръстина Панайотова, която традиционно провежда разкопки в Созопол.

Гробницата, или гробното място е използвано както през ранно еленистичната епоха, така и през ранноримската. Некрополът ще бъде запазен край магазина, така че ще може да се разглежда от туристи.

Тази година археолози за първи път ще правят разкопки на полуостров Атия. Кръстина Панайотова е една от първите археолози, които през 1992-ра за първи път са огледали останките там. Тогава специалистите са видели крепостна стена с вход и стълбище.

Археолозите се опасяват, че тези находки може и да не са оцелели до днес, тъй като там е военна зона. Все пак се очаква, според откритите писмени свидетерлства на един от дрените автори, селището на първите заселници на Аполония. Авторът пише, че йонийските гърци от Милет, които са съзнали Аполония, са построили своя град близо до Антеа. Смята се, че това е било селище, което се е намирало на днешния полуостров Атия. Така че археолозите се надяват да открият най-­ранното гръцко селище по южното Черноморие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук