Риши Сунак
На снимката: Риши Сунак

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като другият кандидат – Пени Мордаунт, се оттегли от надпреварата.

Тя не успя да получи достатъчно гласове и обяви, че подкрепя конкурента си.

Със спечелването на лидерството на Торите, Сунак става автоматично и министър-председател.

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен от крал Чарлз да състави правителство на мястото на Лиз Тръс, напускащата лидерка, която издържа на поста само 44 дни.

Той победи центристкия политик Пени Мордаунт, която не успя да получи достатъчна подкрепа от депутатите, за да влезе в балотажа, а съперникът му, бившият министър-председател Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата, заявявайки, че вече не може да обедини партията.

„Това решение е историческо и още веднъж показва разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа“, заяви Мордаунт в изявление, тъй като се оттегли от надпреварата само няколко минути преди да бъде обявен победителят.

42-годишният бивш министър на финансите Сунак става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца, натоварен със задачата да възстанови стабилността в страната, която се гърчи от години на политически и икономически сътресения, пише „Ройтерс“.

Очаква се мултимилионерът да започне дълбоки съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания, точно когато страната изпада в рецесия, повлечена от нарастващите цени на енергията и храните.

Сунак привлече вниманието на цялата страна, когато на 39-годишна възраст стана министър на финансите – точно когато във Великобритания се появи пандемията COVID-19, и разработи успешната схема за отпуски.

Бившият анализатор на „Голдман Сакс“ ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век – период, в който много хора от бившите британски колонии се преместват в страната, за да ѝ помогнат да се възстанови след Втората световна война.

След като завършва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мурти, чийто баща е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мурти, основател на аутсорсинг гиганта Infosys Ltd.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук