Риши Сунак
Кадър от първата реч на Риши Сунак като премиер на Великобритания. Снимка: БТА

Във вторник Риши Сунак официално стана новият министър-председател на Великобритания след среща с крал Чарлз в Бъкингамския дворец, предаде „Ройтерс“. Новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак заяви във вторник, че ще се опита да поправи бъркотията, оставена от предшественика му, да възстанови вярата в политиката и да се справи с „дълбоката икономическа криза“, но предупреди страната, че ще бъдат взети трудни решения.

Застанал пред новия си кабинет на „Даунинг стрийт“, Сунак отдаде почит на Лиз Тръс, чиято икономическа програма разтърси пазарите, и съвсем не накърни Борис Джонсън, като заяви, че мандатът, който консерваторите получиха на изборите през 2019 г., спечелени от бившия премиер, не е собственост на един човек.

„Искам да отдам почит на моята предшественичка Лиз Тръс. Все пак обаче бяха допуснати някои грешки. Не са породени от лоша воля или лоши намерения. Всъщност точно обратното. Но въпреки това бяха допуснати грешки“, каза той.

„И аз бях избран за лидер на моята партия и за ваш министър-председател, отчасти за да ги поправя. И тази работа започва веднага. Ще поставя икономическата стабилност и доверието в центъра на програмата на това правителство. Това означава, че предстоят трудни решения.“

В последното си изявление като премиер на Великобритания Лиз Тръс пожела днес успех на своя наследник Риши Сунак, предаде „Франс прес“.

Тя говори на „Даунинг стрийт“ 10, преди да отиде при крал Чарлз Трети, за да подаде официално оставка само след 49 дни на поста.

„Желая на Риши Сунак успех за доброто на страната ни“, каза Лиз Тръс пред входа на резиденцията на британските премиери. „По-убедена съм от всякога, че трябва да сме смели пред предизвикателствата“, продължи тя и подчерта, че „Украйна трябва да бъде подкрепяна повече от всякога“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук