С два протеста премина Международният ден на труда в София. От една страна пред Народното събрание протестираха родители с искане правата им да бъдат гарантирани от закона.

„Ние сме родителите на България и вече искаме всичко. Искаме детски добавки за всяко българско дете, безплатно лечение за всяко дете. Искаме наследствени и персонални пенсии за сираците. Искаме да има деца в тази държава – деца, които имат права.“

Това каза пред камерата на ДЕБАТИ.бг Златина Хаджипанайотова – вдовица с три деца, които нямат право на наследствена или персонална пенсия, тъй като покойният им баща не е имал достатъчно трудов стаж в България. След като дори с помощта на омбудсмана Мая Манолова Хаджипанайотова не получава подкрепа от държавните институции и предложението за промяна на закона дори не е разгледано, тя решава да търси начин за премахване на проблема с протести.

Десетки родители дойдоха пред Народното събрание, за да подкрепят нея и нейната инициатива. Те бяха облечени в траурно черно и носеха свещи за символичното погребване на българската държава за бездействието на нейните институции.

От другата страна на жълтите павета – пред Министерски съвет, по традиция за Деня на труда БСП организира протест. Този път той беше срещу корупцията, бедността и несправедливостта. Десетки граждани от цялата страна бяха превозени до столицата, за да вземат участие в митинга.

„Отивайте си заедно с онези, които в тъмното отзад ви дърпат конците, защото искаме справедливост, искаме да бъдем свободни хора, искаме да имаме достойнство. Отивайте си, за да я има България и за да живее този народ… Тук сме обединени и заедно, защото ни води една идея-искаме справедливост. Началото е поставено преди 132 години в Америка. Цели 132 години хората, които творят, произвеждат се борят за правата си и срещу ограбването на труда им. За 132 години светът се промени, неравенствата се увеличиха. 3% от човечеството владее 97% от благата му“, подчерта лидерът на БСП.

От своя страна председателят на БСП-София Калоян Паргов се закани управляващите да чуят гласа на народа на следващите избори.

„Социалните функции на държавата и на стагнация в доходите, днес хората искат достоен живот. Затова сме тук. Затова се борим. Затова протестираме. Ако сега не ни чуят управляващите, ще чуят гласа на народа на следващите избори. Нашата цел е добруването на мнозинството от българите, а не благополучието на малцинството. Вярвам, че бъдещето на България не е обречено. Вярвам, че със силата на общата ни воля ще променим утрешния ден на трудещите се българи. България има нужда от промяна.“

На митинга на БСП присъстваха и синдикати, спортисти и бивши и настоящи народни представители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук