папа Франциск

При поредното посещение на папа в България Българската православна църква, водена от неясни догматични причини или също толкова неясни политически зависимости отново пропусна възможността да отговори на желанието на българския народ да застане редом до останалите европейски народи.

В София на пл. „Независимост“ се проведе молитва за мир, в която учатстваха представители на шест различни вероизповедания, включително самият глава на Римокатолическата църква папа Франциск. На голямото събитие, което носи изключително значимо не само религиозно, но и политическо послание за обединение и мир между различните религии и хора по света, не присъства единствено представител на родната ни православна църква.

Тази молитва бе наблюдавана от християните и представителите на много други вероизповедания от цял свят, а отсъствието на Българската православна църква ще бъде отразено от всички световни медии. Това няма как да говори добре нито за България, нито за българските християни.

Въпреки бойкота на БПЦ на това значимо за страната ни събитие, стотици граждани и гости на София се събраха на пл. „Независимост“ в столицата, въпреки дъждовното време, за да видят главата на Римокатолическата църква папа Франциск и да участват в молитвата за мир.

Държавата е представена от десетки високи гости, сред които предствители на правителството, на законодателната и на местната власт.

Негово Светейшество папа Франциск отправи послание за мир. Пред сцената имаше маслиново дръвче, което символизира мира.

Представители на шест религии отправиха послание за мир към целия свят. За първи път това събитие се провежда извън границите на Италия, а папа Франциск избра да го направи в центъра на София.

Церемонията започна с изпълнение на песента „Ние сме светът” на Майкъл Джексън. Факлоносец запали шест факли, носени от деца, представители на шестте религии.

Молитвата от името на православните в България бе изпълнена от детски хор. Молитвата е известната у нас Вазова молитва „Дядо Господи, прости ме”.

„Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има пречка, там където има отчаяние да има радост. Светлина да има там, където царува тъмнина. Учителю, направи не толкова да търся утеха, колкото аз да утешавам. Не толкова да търся любов, колкото да обичам, защото давайки – получавам. Умирайки, се раждаме за вечен живот. Амин!“

Така започна молитвата за мир на папа Франциск.

„Скъпи братя и сестри,

Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има „проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко”. Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец. И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, „ковач” на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и „укрепен” мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек. Мирът изисква и моли да направим от диалога – път, от общото сътрудничество – наше поведение, от взаимното опознаване – метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, заяви папата в своята молитва.

Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната. Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя” на нашите православни братя, „Св. Йосиф” на нас – католиците, синагогата на по-големите ни братя – евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост – църквата на арменците.

На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: „Направи от мене инструмент на твоя мир”. Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята, на всички хора, които Господ обича”, завърши посланието за мир на папа Франциск.

След като папа Франциск отправи посланието за мир, в небето полетяха гълъби и балони.

На площада мястото е избрано символично – в близост до църква, синагога и джамия, като израз на единство и толерантност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!