Родителите на едно от децата, които пострадаха при демонстрация на полицията в Силистра, ще търсят справедливост в съда.

Момиченцето и две момчета пострадаха при пиротехническа демонстрация на стадиона в Силистра в края на миналата седмица, организирани по повод Деня на детето, под надслов „Да играем безопасно”.

Не толкова безопасна обаче се оказа „играта” на полицаите, които взривиха светлинно-звукова граната на стадиона в Силистра. Инцидентът стана по време на инсцениране на залавяне на престъпник във врузка с 1 юни – Деня на детето.

След инцидента директорът на МВР – Силистра беше отстранен, а използването на пиротехнически средства при демонстрации беше забранено.

В социалните мрежи все повече се среща въпросът: „Ако демонстрацията им е била неуспешна, как биха се справили в истинска ситуация?”

За щастие от „играта” на МВР леко пострадаха три деца. Лекарите уверяват, че момиченцето, което все още е в болница, се възстановява бързо и вероятно ще бъде изписано от болницата до края на седмицата.

Родителите твърдят, че ще поискат възмездие за причинените травми на детето в съда.

„Дали от самата полиция, самите полицаи които са участвали в експеримента, не знам кой…“, каза Найден – бащата на Екатерина пред Нова тв.

Майката на Екатерина – Радослава – пък иска да научи имената на виновниците за инцидента.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че иска да се извини на родителите и да изкаже своята загриженост.

По думите му от една добра идея за съжаление се е случило така, че са пострадали деца.

„Забранил съм използването при такива демонстрации на пиротехнически средства. Колегите твърдят, че става въпрос за некачествена граната, но въпреки всичко няма да позволя да се използват такива средства, за да избегнем други такива инциденти”, добави той.

Това не е първият път, при които полицаите имат затруднения с техниката си. Най-скорошният пример беше на 17 март, когато органите на реда се опитаха да спрат протестиращи в центъра на София със сълзотворен газ.

Полицаите не прецениха вятъра и вместо да напръскат с лютив спрей протестиращи, обгазиха себе си.

Клипът как са се скупчили около шише с вода, обърнали гръб на охраняемото събитие, и се плискат, предизвика немалко комични коментари в социалните мрежи.

На самия протест присъстваха скромните стотина души, облечени в жълти жилетки, които обаче успяха за кратко да блокират движението пред Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!