Росен Желязков
Снимка: БТА

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, пристигна в Баку, Република Азербайджан. Посрещнати бяха от Руслан Стоянов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Азербайджан, Адил Алиев – зам.-председател на Милли Меджлиса на Република Азербайджан, Рауф Алиев – председател на Групата за приятелство в Милли Меджлиса на Република Азербайджан.

Делегацията ще бъде на официално посещение в Република Азербайджан на 4 март 2024 г., съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Народното събрание. Визитата е по покана на председателя на Милли Меджлиса (азербайджанския парламент) проф. д-р Сахиба Гафарова.

Двамата ще проведат среща на „четири очи“, след която ще започнат пленарните разговори между представителите на парламентите на България и Азербайджан. Росен Желязков ще се подпише в почетната книга за официални гости на азербайджанския Милли Меджлис.

В началото на визитата председателят на парламента Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация ще отдадат почит пред паметта на националния лидер Гейдар Алиев в Алеята на честта. Предвижда се по-късно народните представители да положат и венец в Алеята на мъчениците, съобщиха още от пресцентъра на парламента.

По време на официалното посещение в Баку председателят на Народното събрание Росен Желязков ще разговаря и с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

В състава на българската делегация са народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ДПС) и депутатите Ангел Георгиев („Възраждане“), Драгомир Стойнев („БСП за България“ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов („Има такъв народ“).

На 12 септември миналата година председателят на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова беше на посещение в България по покана на Росен Желязков. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между Народното събрание и азербайджанския Милли Меджлис, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук