Росица Джамбазова
Росица Джамбазова
Росица Джамбазова е директор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подпомагане на предприемачеството от 1999 г.  Има 22-годишен опит в подкрепа на предприемачеството, създаване и развитие на стартиращи фирми и МСП; изграждане на капацитет и партньорства на местни общности,  разработване на стратегии за развитие;  разработване и управление на проекти за местно икономическо и социално развитие, заетост и развитие на човешките ресурси; бизнес консултиране и менторство за стартиращи фирми и МСП, както и младежи с потенциал за бизнес развитие, особено в сферата на социалното и креативно предприемачество;  проучвания и анализ, опит в иновативни трансгранични проекти със Северна Македония и Гърция и  международни проекти.

Госпожо Джамбазова, успя ли да се подобри бизнес средата в Гоце Делчев през последните години?

Не мисля, че има подобрение в бизнес средата. Бизнесът работи в изключително динамична, непредсказуема и рискова среда, първо, заради пандемията и сега заради военния конфликт Русия-Украйна. Високите цени на тока и горивата дори преди конфликта също усложниха правенето на бизнес и изпълнение на дългосрочни договори.

Как се отрази пандемията? Бяхте ли подпомогнати от държавата и как?

Силно ограничаване дейността на фирми в сектори като туризъм и транспорт, намаляване обема на работа в преработващата промишленост. Има фирми подкрепени по различни мерки. Не разполагаме с обобщени данни.

Какви са най-честите проблеми, с които се сблъскват работодателите в района?

Високи цени на електроенергията, на горивата, високи цени на суровини и несигурност в доставките им. Освен това висока непредвидимост и риск при поемане на нови поръчки във връзка с това дали могат да бъдат изпълнени. Също така и свито потребление.

В кои сектори има най-сериозен недостиг на работна ръка?

В секторите за производство на облекла, туристическия бранш, земеделие. Причината е  ниското ниво на заплащане. Средните заплати в Благоевградска област са устойчиво най-ниските за страната заради заетост основно в тези сектори и ниско заплащане на този труд. Доста заети в региона преди години, сега предпочитат работата в чужбина основно заради заплащането на труда.

Има ли интерес от страна на чуждестранни инвеститори и в какви сектори?

Нямаме информация за проявен такъв интерес

Успява ли бизнесът да кандидатства по европейски проекти и с какви трудности се сблъсква?

В региона има фирми, получили подкрепа по европейски програми: ОПИК, от многофондовата стратегия на Местната инициативна група Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово, от ПРСР и Развитие на човешките ресурси.

Основните проблеми са сложни формуляри и ненужно количество документация, която би трябвало да е налична при реално електронно управление, изключително бавен процес на одобрение на проектните предложения, след година и половина ситуацията е коренно различна от тази, при която са подавани предложенията. Техниката, предвидена да се закупи, вече е остаряла, има по-добри и по-евтини оферти, а не се допуска актуализация; промяна на правила в движение – сключва се договор при едни условия, а се появяват нови изисквания след приключване на проект.

Не се допуска никаква гъвкавост или процесът е много бавен при настъпили драстични промени. За съжаление, оценката на проектите е не на база реалистичност, жизнеспособност и потенциал за развитие на бизнес, а на добре изглеждащи на хартия показатели и фантасмагоричен бизнес план, за да получат точки и финансиране, макар да е очевидно, че са непостижими.

Кои са най-важните проекти, които предстоят в региона и как той може да стане по-привлекателен?

Пътната инфраструктура в по-голямата си част е в лошо състояние. Например, имаме балнеокурорт като Огняново, но достъпът до него е лош. Пътищата към селата, дори тези за селски туризъм в региона имат нужда от рехабилитация и обновяване. Работи се по депо за сепариране на отпадъците от 4 общини, а те би трябвало да се преработват.

Необходими са инвестиции в образователната инфраструктура, особено в професионалното образование. И макар да има направени някои обновявания и конкретни стъпки все още е недостатъчно. Съвременни кадри се изграждат със съвременна учебна база.

Кои са най-големите предимства на региона?

Регион Гоце Делчев все още е икономически активен, има работещи предприятия и заетост.  Гърция е само на 20 км, а Егейско море на около 100 км. Макар и хаотично туризмът се развива. Посетителите могат да съчетаят балнео/спа туризъм с посещение на близките архитектурно-историческите резервати Ковачевица и Долен. Лещен също се обнови значително в последните години. И разбира се, могат да пазаруват от аутлетите на фирми производителки: облекла, обувки, храни. Наблизо са няколко планини Пирин, Славянка, Родопите и Стъргач  – атрактивни и интересни за пешеходен туризъм. Има и много голямо биоразнообразие, с ендемитни представители на флората, някои от които характерни само за този регион.  А и този край е един от най-богатите етнографски региони с много голямо разнообразие на национални носии, традиции и интересни традиционни ястия. Преживяванията си заслужават.

Училищата са много активни, освен учебната част, се опитват и дават възможност да се участва в проекти, мобилности и състезания за формиране на умения, необходими в динамична среда.

Ние като организация, подкрепяща бизнеса в обществена полза, въпреки огромните трудности,  се стремим да насърчим и помогнем да се развият добрите бизнес идеи, да се стартират иновативни проекти, да се изгражда капацитет и партньорство, особено сред младите хора.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук