На снимката: Николае Чука и Марчел Чолаку
На снимката: Николае Чука и Марчел Чолаку

До дни, съответно на извънредното споразумение от 2021 г., между либералите и социалдемократите в Румъния, ще бъде извършена ротацията на премиерския пост в Румъния.

По действащия протокол, мандатът на настоящия премиер либерал Николае Чука изтича на 25 май 2023 г., след което премиер става лидерът на СДП Марчел Чолаку. Пак по разписания график новият премиер социалдемократ продължава да управлява до парламентарните избори през 2024 г.

Такова политическо събитие досегашната история на Румъния не познава. Рокадата на премиери и правителства е постигнат компромисен вариант на управление след много сложни преговори между двете най-големи сили на политическата сцена в съседната нам балканска държава.

Преди две години, след разпад на властовата коалиция „Съюз за спасение на Румъния“ (ССР), след серия провалени опити за съставяне на кабинет на малцинството, се стигна до сега действащата коалиционна схема между Социалдемократическата партия (СДП), Национално-либералната партия (НЛП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР).

В края на 2020 г.на парламентарните избори СДП получи 29%, а либералите взеха 25% и се съюзиха със ССР-ПЛЮС, спечелил 15%. Властовото мнозинство на вторите и третите обаче се разпадна и Румъния заора в криза. Положението бе спасено с договаряне на общо управление между либерали и социалдемократи и разделяне на премиерския мандат.

Освен рокада на премиерите, споразумението между двете най-силни партии залага и известни размествания в правителството, включително прехвърляне на вицепремиерския пост от СДП към НЛП, размяна на няколко важни министерски ресора, като транспорт, финанси и правосъдие, както и оттеглящият се премиер- либерал Николае Чука да поеме поста председател на Сената, пост, който сега се заема временно от съпартийката му Алина Горгиу.

„Няма опасност председателят на НЛП Николае Чука да не спази споразумението. Със сигурност СДП ще има премиерския пост от май 2023 г.“, потвърдиха само преди седмица от централата на либералите. В същото са убедени и социалдемократите. Председателят на СДП Марчел Чолаку обяви, че е готов за поста министър председател.

До последния момент обаче на преговорния терен зад кулисите се водят доста комплицирани преговори за запазване или отстъпване на важни министерски ресори, най-вече на ведомствата с по-сериозен портфейл – министерството на финансите, на инвестициите и европейските проекти, на министерството на транспорта.

Според източници от СДП Чолаку държи много на министерството на транспорта, оглавявано от близкия му приятел Сорин Гриндяну, както и на това на финансите. Част от лидерите на НЛП обаче изключват какивто и да било преговори със СДП за финансите и транспорта. И са категорични „Спазването на споразумението е въпрос
№1. Изключено е отстъпване на финансите или транспорта“.

„Двата ресора не би трябвало да подлежат на преговори и се полагат на НЛП. Всяко отстъпване на тези две министерства би довело до бунт вътре в НЛП. Местните лидери, кметовете биха били много недоволни“, цитират авторитетни румънски медии източник от висшето ръководство на либералите.

„От позицията на премиер, ако няма достъп до парите, това означава липса на власт, Марчел Чолаку ще рискува да има слаб мандат, да бъде премиер без необходимия контрол върху местните лидери в подготовката на серията избори, които се падат през 2024- г., коментират известни румънски анализатори.

И прогнозират:„Битката за ресори ще е до последно, до кръв, до крайния час преди премиерската ротация. Въпреки протокола“.

През 2024 г. следва изключително важен изборен цикъл в румънския политически живот. Има четири кръга избори: за европарламент, за местна власт, за парламент и за президент.

Специално за президента Клаус Йоханис се знае, че той е сред спряганите за следващ генерален секретар на НАТО. Самият Йоханес не изключва такава възможност. Значими външни фактори също, като я вписват специално в контекста на войната в Украйна и значимостта на Черноморския регион. Надпреварата за избор на кандидат за лидер на НАТО е в разгара си. Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича на 1 октомври тази година. Той беше удължен през март 2022 г., след избухването на войната.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук