VW

България и Турция остават основните дестинации, между които германският автомобилен гигант „Фолксваген“ ще избира бъдещата площадка на своя голям нов завод. Това съобщават вътрешни източници, цитирани от „Ройтерс“.

След заседанието на Управителния съвет и борда „Фолксваген“ реши да започне конкретни преговори за планиране на нов завод в Източна Европа. Междувременно икономическият министър Емил Караниколов се въздържа от коментар по темата.

Според информация на ДПА отпреди около месец, България и Германия са основните фаворити за бъдещия завод. Инвестицията се оценява на около 1 милиард евро. Още тогава специалистите и световните медии оцениха шансовете на двете страни. За България те посочиха членството на страната ни в ЕС, а за Турция – големия вътрешен пазар.

Още в средата на ноември „Фолксваген“ обяви, че през следващите пет години ще увеличи инвестициите си в електромобилност, автономно шофиране и дигитализиране до почти 44 милиарда евро, като 30 милиарда ще бъдат вложени само в електромобилност, припомня „Дойча веле“.

Обявено бе също така, че производството на Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъде преместено в нова производствена мощност, за която се търси място в Източна Европа. Замислено е новият завод да облекчи производството на Skoda. Още миналата година директорът на дъщерната фирма Бернард Майер заяви, че капацитетите на заводите на Skoda в Европа са изцяло запълнени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!