След посещението на папа Франциск в България и Северна Македония, светият отец говори пред журналисти на борда на самолета, с който той се върна в Рим във вторник. Папата каза, че не се чувства изморен след визитата си в двете държави, но ще си почине след като се прибере.

82-годишният Франциск каза, че е бил ентусиазиран от участието си в събитията в двете балкански държави. Една от срещите му беше с монахините в мемориала на Майка Тереза в Скопие.

„Смирението на монахините и отношението им към бедните е особено впечатляващо”, каза папата.

И добави:

„Днес сме свикнали да обиждаме другия, политиците се обиждат един друг, съседите се обиждат един друг, дори в семействата се обиждат. Не знам дали има култура на обидите, но със сигурност обидата е нещо, което използваме с лекота. Дори говорим лошо един за друг, клеветим се. Видях как монахините се грижат за всеки човек все едно е Господ. Млад мъж се приближи до една от монахините и каза, че е добър. Тя го погали и му каза да се моли, говори му като майка. Това е едно от най-прекрасните неща – да се намери майчинското в църквата. Днес го почувствах там, благодаря на Северна Македония за това съкровище, което имат.”

Той не пропусна да спомене срещата си 250-те деца в България, на които даде първо причастие. По думите му те са „бъдещето на България”.

„В България бях много емоционален, защото си спомних 8 октомври 1944г., моето първо причастие. Пеехме „О, Свети олтаре, пазен от ангелите!”. Сигурно и някои от вас го помнят. Видях децата, които се отварят към живота, наясно с избора за това тайнство. Църквата пази децата. Те са граница, те са обещание. Силно преживяване за мен. Почувствах, че тези 249 деца са бъдещето на църквата, че са бъдещето на България. Много силно усетих тези моменти. Благодаря много! Молете се за мен”, каза папа Франциск в края на апостолическото си пътуване.

Той каза, че и в България, и в Северна Македония, православни християни, католици и мюсюлмани живеят заедно.

„Искрено мога да кажа, че патриарсите, с които се срещнах, наистина са глас Божий. Те са Божии чеда. Патриарх Неофит е Божи човек, а и патриархът на Грузия Илия II е Божии човек. Такива са и Вартоломей, и Кирил. Понякога хората казват: „Този има недостатък, онзи има недостатък!”. Ние всички имаме, не сме безгрешни”, каза още Франциск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!