Анегрет Крамп-Каренбауер, Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и кандидатът за нейн заместник начело на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер

Европейският съюз и САЩ трябва да обмислят дали да забранят на руски кораби да спират на техни пристанища, заради кризата в Керченския проток.

Това заяви в петък протежето на германския канцлер Ангела Меркел – Анегрет Крамп-Каренбауер, предава „Ройтерс”.

Тя е кандидат за лидер на Християндемократическия съюз и към момента води в надпреварата за заместник на Меркел.

Каренбауер заяви, че Германия трябва да е готова да поеме по-голяма отговорност във външната политика и да похарчи повече пари за отбрана.

Миналата неделя Русия задържа три украински кораба и над 20 войници в близост до Крим – украинският регион, който Русия анексира през 2014г. Москва твърди, че украинските плавателни съдове са нахлули неправомерно в руски води.

„Ако се потвърди, че агресията идва от Русия… обезателно трябва да има сериозен отговор”, каза в интервю за „Ройтерс” Анегрет Крамп-Каренбауер.

„Единият възможен отговор е да се спират руски кораби, които идват от Азовско море. Да им се забрани на акостират на европейски или американски пристанища, докато ситуацията в Украйна не се разреши.”

Коментарът на 56-годишната Каренбауер отбелязва много по-твърда позиция спрямо Русия, отколкото Меркел имаше досега.

Анегрет Крамп-Каренбауер, Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и кандидатът за нейн заместник начело на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер

Крамп-Каренбауер, наричана „малката Меркел”, се състезава за председателския пост на Християндемократическата партия на Германия. Нейният основен опонент е Фридрих Мерц – дългогодишен противник на Меркел, който обеща радикални промени.

Към момента предварителните резултатите дават преднина на Крамп-Каренбауер. Кой обаче ще спечели, ще стане ясно на 7-8 декември, когато всички 1001 делегати на ХДС гласуват.

Протежето на Меркел каза, че Германия трябва да е готова да направи повече – съобщение, което по всяка вероятност беше отправено към американския президент Доналд Тръмп, който непрекъснато призовава германското правителство да увеличи разходите за отбрана.

„Европа, и в частност Германия, трябва да поеме повече отговорност”, каза Крамп-Каренбауер.

„Трябва да сме готови да поемем повече отговорност и да се справим с последствията. Това означава, например, че трябва да сме готови да харчим повече пари, у дома и в чужбина, за отбрана.”

БОРБАТА ЗА МЯСТОТО НА МЕРКЕЛ

Миналият месец канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че се оттегля от поста председател на ХДС, след провала на регионалните избори.

Борбата за поста й обаче явно ще се води до последния момент. Единият кандидат е Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, олицетворение на политическата приемственост.

Другият е Фридрих Мерц, отдавнашен съперник на Меркел, който обещава по-радикални промени.

Фридрих Мерц
на снимката: Фридрих Мерц – кандидатът за заместник на Меркел начело на ХДС

Резултатът от гласуването за нов лидер на партийния конгрес на 7 и 8 декември ще бъде от жизненоважно значение не само за ХДС, който е начело на трипартийната управляваща коалиция, а и за бъдещето на водещата страна и най-голяма икономика в ЕС.

Меркел остава канцлер, но този, който я наследи начело на ХДС, вероятно ще бъде кандидат на партията на следващите федерални избори, планирани за октомври 2021 година.

Крамп-Каренбауер близо 7 години беше лидер на провинция Саар. Тя води в допитванията сред поддръжниците на партията.

Мерц обаче, който се връща в политиката след близо десетилетие в бизнеса, не е много по-назад от нея и е подкрепен от членовете на ХДС, които искат край на консенсусната политика на Меркел и любовта й към компромисите.

В шестият от осемте дебата преди конгреса на ХДС в Хамбург, състоял се тази седмица в западния град Дюселдорф, столица на родната му провинция Северен Рей-Вестфалия, именно Мерц спечели 4000-та публика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!