Балканските съседи България и Румъния се разбраха да строят още един мост над река Дунав, който да свързва българския град Русе и румънския Гюргево. Целта е да се подобри инфраструктурната свързаност в региона, а това от своя страна да доведе до повишаване на инвеститорския интерес.

Дунав мост

Съществуващият 63-годишен мост не може да се справи с тежкия трафик. Само за първите 8 месеца на годината през него са преминали повече от 1,37 млн. превозни средства. За същия период на миналата година, те са били около 750 000.

Новата 3-километрова конструкция ще бъде най-големият инфраструктурен проект на Балканите. Това ще е третият мост, свързващ България и Румъния през Дунав.

Дунав мост

Експертите смятат, че стойността на проекта ще надхвърли 250 млн. евро.

„Убеден съм, че третият мост ще допринесе за увеличаването на инвестициите и туристите”, каза българският премиер Бойко Борисов след срещата си с румънския си колега Михай Тудосе.

Дунав мост

Борисов добави, че се търсят инвеститори за още 2 инфраструктурни проекта – мост над Дунав, който да свързва Никопол (България) и Турну Мъгуреле (Румъния), както и 200-километрова магистрала от румънския черноморски град Констанца до Варна и Бургас.

Тудосе каза, че е оптимист  относно присъединяването на България и Румъния към Шенген, тъй като двете държави са „остров на сигурност за гражданите”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!