Комедиантът Володимир Зеленски води в президентската надпревара в Украйна благодарение на напориста кампания срещу корумпирани политици, намиращи се под влиянието на богати олигарси. И все пак именно неговата собствена връзка с един от най-богатите от тях може да се окаже ахилесовата му пета, коментира „Ройтерс“.

Един от най-популярните телевизионни канали, „1+1“, притежаван от олигарха Игор Коломойски, даде на Зеленски мощна подкрепа през миналите месеци, за да осъществи своето „метеоритно“ възкачване на крачка от президентството.

Ден преди комикът и актьор да спечели първия тур на изборите и да се класира за втория заедно с действащия президент Порошенко, „1+1“ напълни програмата си с негови шоу-предавания.

Фактът, че Зеленски е голямата звезда на канала, натрупа както притеснения сред някои инвеститори и избиратели, така и обвинения към него от страна на политическите опоненти, че се намира „в джоба“ на Коломойски.

Двамата – Зеленски и Коломойски – казват, че отношенията им са чисто професионални и фокусирани около работата на комедианта в телевизията. Те твърдят, че няма упражнявано влияние от страна на олигарха, чийто бизнес интереси варират от банково дело до енергетика и авиация.

Зеленски заяви миналия месец, че е в процес на напускане на целия си бизнес, включително компанията, продуцираща шоу-програмите по „1+1“. Запитан дали връзката с олигарха е негова слабост, той каза пред „Ройтерс“:

„Работим според договорите си и всичко е редовно. Това е бизнес.“

Разбира се, президентът Порошенко се опитва да натрупа политически капитал от връзката между двамата в борбата си „да спечели територия“ срещу комедианта преди втория тур на изборите на 21 април.

„В последните няколко седмици опонентите ми изляха върху мен река от безсрамни лъжи. Главният източник на тези лъжи беше „1+1″. Телевизията се превърна в покорен изразител на политическите виждания на своя собственик – каза президентът – Въпреки че той се изнесе в чужбина, все още играе на предизборната шахматна дъска, понякога местейки фигурите на Зе /Зеленски – бел. ред./, понякога – тези на Ю /бившия премиер Юлия Тимошенко, останала на трето място на първия тур, бел. ред./“

Коломойски живее в чужбина, откакто се сблъска с Порошенко заради най-голямата украинска банка, която бе негово притежание. В интервю от ноември за украинския новинарски сайт lb.ua, той изрази притеснения, че украинската правна система ще го спре да напусне пак страната, ако се върне.

Зеленски обяви, че ще се кандидатира за президент на 31 декември в „1+1“, като засенчи Порошенко, който изнасяше традиционното си новогодишно обръщение към нацията по същата време.

В събота преди изборите, програмата на „1+1“ на тема „Зеленски“ включваше шоу-предавания, в които той и негови приятели-актьори изпълняват скечове, шеги и песни, както и документален филм, озвучен от Зеленски, за историята на Роналд Рейгън, който също бе актьор и стана президент на САЩ.

Порошенко е част от същия богат елит като Коломойски. Той направи състоянието си от сладкарски изделия, което му спечели прозвището „Шоколодовия крал“. Коломойски не крие неприязънта си към Порошенко и двамата са се сблъсквали постоянно по въпроси, отнасящи се до бизнеса на Коломойски.

От никой противник на Зеленски няма приведени неоспорими доказателства, че олигархът „дърпа конците“ на актьора. Връзките между двамата обаче накараха някои политически анализатори и западни дипломати да поставят под въпрос дали комикът ще прояви старание в прокарването на реформите, необходими за ускоряване на икономическия растеж и за запазване на притока на чуждестранни помощи, ако това е в разраз с интересите на Коломойски. В частност става дума за съдбата на PrivatBank, отпускаща най-много заеми в Украйна, която правителството отне от Коломойски през 2016 година при прочистване на банковата система заради програма за финансова помощ от МВФ.

Запитан от „Ройтерс“ в интервю дали би върнал PrivatBank обратно на Коломойски, ако стане президент, Зеленски отвърна:

„Да не съм луд? Да не би да искам да си изгубя живота и репутацията?“

Обвиненията на Поршенко и съюзниците му, че Зеленски е контролиран от олигарха, придадоха ироничен обрат на президентската надпревара, заключи „Ройерс“ и припомни, че кампанията на комика бе задвижена от негово телевизионно шоу, в което той играе педантично честен училищен учител по история, който по случайност става президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!