Рублата потъва. Снимка: pixabay

Руската централна банка на извънредно заседание рязко увеличи основния лихвен процент от 8,5% направо на 12% (експерти очакваха даже 13%, б.р.). Екстрените мерки се наложиха заради падащия курс на рублата, но не е ясно дали и този скок ще успее да стабилизира кремълската валута, която вчера премина психологическата граница от 100 рубли за долар.

Малко по-късно следобед в понеделник рублата падна до 101 за долар, а на Московската фондова борса еврото се качи до 111 рубли за 1 евро. Това е най-ниската стойност на рублата от 23 март 2022 г.

Решението за рязкото покачване на основната лихва беше взето след снощното заседание на Съвета на директорите на Банка Русия. След вдигането на процента рублата леко се покачи до 97 за долар.

След началото на руската агресия в Украйна и въвеждането на западните санкции на 28 февруари 2022 г. централната банка увеличи годишната лихва от 9,5% до 20%, после постепенно я свали до 7,5%, което ниво се зъдржа до 28 октомври миналата година. Оттогава насам рублата започна непрекъснато да пада, като отначало доларът стана 90 рубли, после 94, а до 11 август се държеше на 99 рубли. До вчера.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук