Румъния, европредседателство

Европейските лидери са в Букурещ за церемонията по предаване на европредседателството на страната-домакин, на фона на протести под надслов „Искаме Европа, а не диктатура“. Румъния застава начело на ЕС в момент на силна вътрешнополитическа нестабилност, което поражда опасения за успеха на нейното европредседателство.

„Разбираме възможността да действаме както в полза на Румъния, така и в полза на Европейския съюз. Подготвени сме и на техническо, и на политическо ниво“, каза премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

Редица политици и анализатори от Западна Европа обаче не са така сигурни в пригодността на днешна Румъния да изпълни едно ползотворно европредседателство. Причината за това е изострената вътрешнополитическа обстановка, в която президентът Клаус Йоханис е един от най-изтъкнатите критици на правителството.

Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни присъстват на откриващия тържествен концерт в Румънския Атенеум на фона на чуващи се отвън скандирания на демонстриращи  срещу лявото правителство. На церемонията няма да присъства лидерът на левите Ливиу Драгня, който влезе в конфликт с Европейския съюз заради спорна съдебна реформа. Промените в нея му помогнаха да избегне влизане в затвор за подправяне на изборни резултати и да обжалва присъда за злоупотреба със служебно положение.

Румъния поема 250 досиета от австрийското председателство. Под нейно ръководство трябва да се вземат решения по тежки въпроси като Брекзит и бюджета на Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!