Шенген
Снимката е илюстративна

В България работят равнопоставено стотици австрийски фирми, а някои от тях, като EVN имат и монополно положение, за което държавата си затваря очите от години. Всички тези австрийски фирми извличат от България ежегодно стотици милиони евро печалба – факт, който много ясно се вижда в икономическите статистики. Затова е редно българската държава да бъде много решителна спрямо австрийците, които наложиха вето на влизането на България и Румъния в Шенген. Редно е България да не застава постоянно в ролята на просител, а да действа като равноправен партньор в рамките на европейското законодателство и правила. Подобно нещо направи северната ни съседка Румъния.

Преди два дни стана ясно, че Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи самият румънски премиер Марчел Чолаку в интервю за в. „Дер Щандард“, цитирано от румънските медии и БТА.

Той твърди, че щетите, причинени на страната му от австрийската блокада, възлизат на поне 2% от нейния БВП, тоест на няколко милиарда евро.

„Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство“, каза Чолаку. Той определи като невярно твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамер, че има много активна миграция през Румъния.

Според него най-лошото е, че Австрия е създала прецедент.

“Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на ЕС. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме“, отбеляза Чолаку.

Ако вземем предвид румънските пресмятания, то вероятно това, че Австрия абсолютно произволно и немотивирано не ни допуска в Шенген означава, че  българската икономика губи около 700-800 милиона на година. Това са колосални загуби, за които скоро говори и финансовият ни министър Асен Василев. Нормално е българската дипломация и българското външно министерство да заемат много активна позиция спрямо Австрия и спрямо необоснованите ѝ претенции, защото от това всички българи стават по-бедни, а пък европейската сигурност е на по-ниско ниво, отколкото ако България и Румъния биха били в Шенген.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук