Румъния, протести

Върховният съд в Румъния, излезе днес с решение, че глобите, издадени от полицията по време на настоящото извънредно положение, не са законни.

Румъния обяви извънредно положение в средата на март, за да се опита да ограничи разпространението на новия коронавирус.

Оттогава около 300 000 души са глобени за нарушаване на ограниченията за блокиране.

През април правителството увеличи възможната глоба за нарушаване на правилата на карантината от 100 леи (20 евро, 21 долара) на 2000 леи (414 евро, 447 долара), като предизвика тежки критики в страната, в която нетната средна месечна заплата е едва 660 евро, предаде АФП.

Конституционният съд обаче заяви, че член на закон от 1999 г., обхващащ глобите, приложими по време на извънредно положение, е неясен и полицията разпределя наказанията „произволно“.

Премиерът Людовик Орбан изрази „шок“ от решението на съда, като каза, че глобите са „от първостепенно за приканването на хората да не нарушават закона“.

Румъния има 14 107 потвърдени случая на новия коронавирус и 864 смъртни случая.

Наскоро президентът Клаус Йоханис обяви, че извънредното положение ще бъде премахнато на 15 май, когато ограниченията за движение ще приключат, но маските за лице ще бъдат задължителни в обществения транспорт и в други затворени обществени пространства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук