Румънски водолази, морска мина
Снимка: БТА

Военни водолази унищожиха морска мина, плаваща на разстояние около две морски мили от румънския бряг в района на курорта Ефорие, намиращ се на 40 км от границата с България, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на министерството на националната отбрана.

Представители на министерството съобщиха, че военни водолази са извършили интервенция в неделя вечерта, за да неутрализират и унищожат морска мина, която е била на дрейф на разстояние около две морски мили (3,6 км) от румънския бряг край Ефорие. Мината е била открита от екип на Бреговата охрана.

Водолазният екип на Военноморските сили е започнал мисията си около 19:30 ч. Мината е била тип YAM и е представлявала опасност за безопасното корабоплаване. Тя е била транспортирана до безопасна зона и унищожена чрез експлозия.

След началото на непредизвиканата военна агресия на Руската федерация в Украйна на 24 февруари 2022 г., това е втората намеса на румънските военноморски сили за унищожаване на морска мина, която произхожда от районите на север от Румъния, където се водят военни действия. Първата морска мина в зоната на отговорност на румънските военноморски сили беше унищожена през март на 70 км от Капу Мидия, припомня Аджерпрес.

Черноморските страни започнаха да съобщават за появата на подобни мини, плаващи в морето, след като Русия нахлу в Украйна през февруари. Русия и Украйна взаимно се обвиняват в залагането им.

Припомняме, че още през месец март, три мини бяха открити на територията на Черно море – първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Българските военни извършиха контролирано взривяване на военноморска мина от съветската епоха на 1 юли. Тя беше открита в близост до Камчия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук