Клаус Йоханис, Виорика Дънчила
На снимката: президентът на Румъния Клаус Йоханис и премиерът на страната Виорика Дънчила

Лявото румънско правителство на Социалдемократическата партия и на Алианса на либералите и демократите оцеля при днешния вот на недоверие. Вотът бе внесен в парламента от три опозиционни партии – Национално-либералната партия, „Съюз за спасение на Румъния“ и партия „Народно движение“.

„За“ оставката на кабинета гласуваха 166 депутати, а 4 бяха „против“. За да бъде приет за него трябваше да гласуват поне 233 народни представители. Министър-председателя Виорика Дънчила беше назначена през януари. Тя е третият министър-председател от Социалдемократическата партия след парламентарните избори през декември 2016 г.

По време на дебатите по вота на недоверие пред парламента имаше около 2 000 антиправителствени протестиращи. Те скандираха: „Оставка!“, „Не искаме да бъдем ръководени от крадци!“, „Вие не сте Румъния!“ и развяваха румънски знамена в парка „Извор“, недалеч от сградата на парламента.

Демонстрации бяха планирани и в други големи градове в Румъния, а румънците в чужбина също се подготвят за протести тази вечер.

Преди месец президентът Клаус Йоханис окачестви управлението на Румъния като некомпетентно в областта на финансово-икономическата политика и призова Дънчила да си отиде от властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!