Румен Гълъбинов
на снимката: Румен Гълъбинов

Компании като концерна „Фолксваген” са мултинационални, огромни фирми, които се движат основно от икономически и финансови интереси. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг икономистът Румен Гълъбинов.

„Политиката има значение, но преди всичко се гледа икономическата ефективност и възвръщаемост на всяка една инвестиция. В този случай, а и в случаите занапред, ние ще трябва да свикнем да отговаряме на изискванията за тази икономическа ефективност, а не толкова да разчитаме на политически връзки”, каза още той.

Гълъбинов припомни, че решението още не е излязло окончателно.

„Смятам, че то ще бъде продиктувано от икономическа логика, отколкото от геополитика. България има всички шансове да привлича стратегически инвеститори с образованост и компетентност. Тоест, ние тепърва ще имаме и други такива възможности: привличане на инвеститори от Азия – Япония, Южна Корея; привличане на инвеститори поради Брекзит – излизане на Великобритания заради Брекзит, особено ако няма сделка. Тогава ние имаме шансове инвеститори от Великобритания да се преместят в трета страна. Икономиката се развива от инвестициите, производителността и демографията. Тъй като, ние в демографията очевидно имаме ускорен спад. Ние трябва да наблегнем много повече на човешкия ресурс, който е в България и е в трудоспособна възраст да максимизираме неговата производителност чрез усъвършенстване, допълнителна квалификация, образование, начини този, макар и по-оскъден човешки ресурс, да бъде използван по-ефективно”.

И добави:

„В частта с инвестициите, трябва да търсим високотехнологичните и иновативни инвестиции, които с по-малко човешки ресурс, да постигат по-голяма производителност”.

Цялото интервю с Румен Гълъбнов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук