Румен Христов
на снимката: Председателят на СДС Румен Христов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на СДС Румен Христов коментира общата декларация, подписана от партиите от автентичната десница, с настояване още на следващите избори да бъдат въведени машинно и дистанционно електронно гласуване.

Според Христов това е единствената гаранция, че изборите няма да бъдат манипулирани и всеки гражданин ще бъде сигурен къде отиват гласовете му.

Като основен недостатък на настояващата избирателна система Христов определи избирателните списъци, които са пълни с „мъртви души”

„Очевидно е, че има един много голям резерв от стотици хиляди граждани, които де факто се водят в списъците, а те не съществуват. Най-вероятно при окончателното разпределение се ползват. Не мога да твърдя на 100%, защото не разполагам с тези доказателства, но всеки живее с това усещане. Наистина тези списъци заслужават да бъдат изчистени от тези „мъртви души”.”

Христов се обяви твърдо против законопроекта, внесен от ГЕРБ и ОП, с който се предлага машинно гласуване да има само в големите избирателни секции и то само на територията на България, а въвеждането на електронно гласуване се отлага без за това да е въведен краен срок.

Председателят на СДС бе категоричен, че в управляващата коалиция има договорка въвеждането на тези по-демократични методи за гласуване да бъде отлагано до последно, като с този законопроект то на практика се отменя. Христов допълни, че промените в изборното законодателство в последния момент преди избори не са правили услуга на никоя политическа сила и прогнозира, че и този път ще се получи така.

Лидерът на СДС коментира и бъдещото обединение в дясно, за което се говори от месеци и признак за което е подписаната обща декларация. По негови думи това е първата допирна точка, която са открили партиите от традиционната десница и даде заявката, че подобни допирни точки ще се търсят и в бъдеще.

Христов подчерта, че европейските избори са голямо предизвикателство и е важно партиите от десния сектор да намерят общ език, за да могат да имат повече представители в следващия Европейски парламент.

Цялото интервю с Румен Христов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук