румен христов
на снимката: Румен Христов

Здравните мерки, които правителството прие, бяха изключително адекватни и навременни, поради което и България е една от страните с най-ниска смъртност на брой население. Това посочи в интервю за ДЕБАТИ.бг Румен Христов, председател на ПП СДС.

„Според мен здравните мерки бяха приети навреме, дадоха своите резултати. Макар че всеки човешки живот е ценен и тези около 150 жертви на коронавируса също са болезнени за техните близки, пък и за обществото ни като цяло.”

Христов коментира и икономическите мерки, които бяха предприети от правителството, като посочи, че те са дошли с малко закъснение, а това е криза, която макар и тежка не засяга само България.

„Разбира се, икономиката не е в подем, тя е в застой, тя е в тежко положение, защото коронавирусът се отрази не само върху българската икономика, не само върху европейската икономика, а върху световната икономика като цяло. Аз съм умерен оптимист за възможностите, които стоят пред българската икономика. Надявам се, че стъпка по стъпка ще започнем да възстановяваме дейността на всички икономически субекти. България е преживяла и по-тежки икономически кризи. Имам предвид 1996-97 година, а и преди това, в началото на промените. Сега нещата не зависят толкова от нас, доколкото обстоятелството, че ние сме голям износител, малка икономика, отворена, зависими от износа, който осъществяваме за Европейския съюз основно  и се надяваме икономиката в ЕС, Германия и други държави, които са наш главен контрагент, да започне да работи, за да можем да продаваме произвежданата за тези държави продукция.”

Румен Христов посочва още, че политиката в страната изглежда относително стабилна към този момент, поради което и той предполага, че до предсрочни избори няма да се стигне.

Цялото интервю с Румен Христов може да прочетете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.   

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук