SDS
На снимката: лидерът на СДС Румен Христов и неговите заместници Емил Кабаиванов /ляво/, Мариана Лазарова и Теодор Петков

На специална пресконференция на СДС във връзка с провеждането на Националния изпълнителен съвет на партията, новият й лидер Румен Христов представи своите заместници и приоритетите на ръководството. За свои най-близки помощници той посочи бившия председател на СДС и дългогодишен кмет на Карлово Емил Кабаиванов, д-р Мариана Лазарова от Плевен и Теодор Петков, кмет на община „Витоша“. По думите на Христов и тримата му заместници са „изявени седесари“, които във важен момент са поели „тежък кръст“ да подкрепят СДС.

В отговор на журналистически въпрос за намеренията на новото ръководство на СДС относно политическия курс на партията и избора на политически съюзници Румен Христов отговори, че първата задача е да се достигне отново до множеството избиратели, които някога са гласували за СДС. Той оцени твърдия електорат на партията си на около 70-80 хиляди души, което е недостатъчно за преминаване на парламентарната бариера, и показва необходимостта от разширяване на подкрепата.

„Искаме първо да се обърнем към всички наши потенциални избиратели, защото смятам, че от тези няколко милиона, които гласуваха за СДС /преди години – бел. ред./, поне 500 000 души носят синия пламък в сърцето си. Въпросът е ние да стигнем до тях. Това е основната задача на новото ръководство на СДС – да потърсим коалиция с тези хора, преди да търсим коалиция с партийни структури. Няма да е лесно“ – каза Христов.

Той заяви недвусмислено, че СДС е в опозиция на сегашното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и отново подчерта, че приоритетната цел е не политическото коалиране, а спечелването на десните избиратели:

„Целта ни е да потърсим отново тези избиратели, които никога не посягат към друга бюлетина. Те или гласуват за автентичната десница, каквато основно за мен е СДС, или не гласуват“.

На този етап партията не води разговори за коалиране, събщи синият лидер и поясни, че първостепенната задача е стягането на структурите и консолидацията.

Оставката на зам.-председателя на Националния изпълнителен съвет на СДС Костадин Марков заради опасения от политически завой към „патриотите“ бе коментирана от Румен Христов като негов избор, който трябва да бъде уважен, но който не е правилният път в такива ситуации.

Емил Кабаиванов допълни, че преди конференцията Марков е бил „категоричен изразител“ на позицията за коалиция на сините с „една или всички формации от „Обединени патриоти“.

„Днес той с точно противоположната теза подава оставка. Защо – аз не мога да отговоря. Оставката е личен акт, но когато имаш позиция, трабво до бъдеш последователен. Не можеш да я мениш заради определени конюнктурни интереси“ – каза Кабаиванов.

Относно финансовото състояние на СДС Христов заяви, че намира за редно да се направи финансова ревизия. Той подчерта, че не отправя никакви обвинения, а просто иска да знае откъде започва той като нов председател „по отношение на финансовата част на СДС“.

Новият син лидер подчерта, че не възприема подкрепилите друга кандидатура като гласували против него, а като хора, които са гласували за друг кандидат, който също е от СДС. По думите му наличието на конкуренция в една демократична партия е нещо добро и той се надява, че всички заедно ще работят за консолидацията и бъдещето на демократичната десница и основно за СДС.

Запитан за отношенията с „Обединени патриоти“, Христов бе категоричен:

„Не съм се виждал с никого, не водим преговори с никаква политическа формация и каквото и да се напише в медиите, е спекулация“.

Той подчерта, че СДС има традиции и устав, който ще се спазва, и според който решенията ще се вземат след: получаване на мандат, провеждане на преговори, връщане на резултата в Националния съвет, дискусии и накрая решение на съвета каква да бъде коалицията.

СДС не е особено силно фокусиран върху следващите европейски избори, но ще се концентрира за общинските избори, които ръководството смята за много важни, разкри Христов. По думите му партията ще съсредоточи усилията си към местния вот, защото ръководството смята, че формация, която има сериозна подкрепа в местната власт, има много по-голям шанс за участие в парламента и изпълнителната власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук