Румен Ненков
на снимката: съдия Румен Ненков

Решението на Конституционния съд спрямо т.нар. Истанбулска конвенция беше изцяло политическо. Това заяви в ефира на бТВ конституционният съдия с изтекъл мандат Румен Ненков.

„Начинът, по който се води едно дело (Христос нали е казал: „по делата ще ги познаете”) е достатъчен указател, за да се разбере дали това дело е взето по вътрешно убеждение на съдията, дали той е бил добросъвестен. Няколко дела са били, които сложиха капката катран в меда, защото да си съдия в Конституционния съд е голям комфорт. Но този комфорт трябва да се заслужи, според мен”, каза Ненков.

И добави:

„Истанбулската конвенция, тук съвсем съзнателно се прави негативната конотация, това че е сключена в Истанбул. Иначе тя се нарича Конвенция за предотвратяване насилието над жени и семейното насилие. Освен Конвенцията, начинът, по който се води това дело, в мене има създаде едни сериозни съмнения, че има политическо влияние”.

Той добави, че преди един месец Гърция, която е православна държава и далеч по-религиозна от България, е ратифицирала Истанбулската конвенция.

„Очевидно ние сме по-големи католици от папата”, заключи Ненков.

И добави:

„Ето една от големите лъжи, която се внуши от политиците и се потвърди от Конституционния съд, които избърсаха техните ръце фактически. Единственото основание на мнозинството е, че Конвенцията ни задължава да признаем трети пол и тя легализира съжителствата между хомосексуалистите. Да видим Италия, да видим Полша, да видим Гърция защо те не се страхуват дали ще легализира това. Истината е, че времето ще работи в полза на тези, които подписахме решението с особено мнение.”

Според него от решението за Истанбулската конвенция някои политици са се опитали да спечелят политически дивиденти „бейки се в гърдите със своята мъжественост”.

„Други се присъединиха към тях, а трети се притесниха от това да не се разбие управляващата коалиция. И в края на краищата се получи едно политическо единство. И резултатът е едно недоносче като съдебен акт.”

По думите му има още едно дело, което е било изцяло политически – делото „Пеевски”

„Същото беше и по делото „Пеевски”. Искам да кажа, че по делото „Пеевски” аз бях докладчик. Аз нямам никакво отрицателно отношение, защото в общи линии аз не го познавам, дори един път съм пил кафе с него, когато беше заместник-министър, случайно се случи тази среща. Нямам никакво лошо отношение към него, нито му познавам бизнеса. Знам само едно – народен представител, който за един миг изпадне в несъвместимост и тя не е министър, не може повече да се върне в Народното събрание. Това пише в българската Конституция. Когато делото се образува много мои колеги ми казаха: „Ами то е ясно, дай да го решим по-бързо”, а аз изчаках становищата на страните. И когато дойде есента, оказа се, че делото не е толкова ясно. Такива неща карат нормалния човек да се съмнява, най-малкото да се съмнява”.

Според бившия конституционен съдия подобни дела карат човек да се замисли „дали нашата демокрация не е една фасада”.

„Когато хората не са свободни и те персонифицират иначе демократични институции, може ли демокрацията да работи добре? Аз смятам, че не може. Ние можем да признаваме разделението на властите по Конституция, но когато ти си вътрешно зависим, ти си готов да направиш услуга другиму, поради лични приятелства и т.н, а може би се чувстваш зависим, заради това че си взел определен пост, не си се откъснал от този, който ти е дал този пост, в края на краищата има такава зависимост и се стига дотам”, каза съдия Ненков.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!