Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 23 юли, петък, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 09.00 часа – с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“; От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС; От 11.30 часа – с представители на парламентарната група на „БСП за България“; От 13.30 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“; От 14.45 часа – с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“; От 16.00 часа – с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Припомняме, че „Има такъв народ“ вече обявиха, че в следващите дни ще поканят за преговори за съставяне на кабинет всички партии без ГЕРБ-СДС. Преговорите ще се проведат в петък, събота и неделя в Народното събрание.

„ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в България в икономически, в здравен, в какъвто щете план е заслуга на ГЕРБ, последните 12 години те са на власт. За конкретните идеи, които имаме в управлението, за имена и постове няма да преговаряме, това сме го казвали многократно и благодарим ви, следете процеса, той ще се случи тук, публично пред всички“, заяви Филип Станев от „Има такъв народ“.

„Това е първото смокиново листо, което ще трябва да скрие подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление. Само че няма да го скрие. Ще трябва цял букет от смокинови листа да съберете. Още поне 10-15 комисии. Плюс още няколко патетични скандала, за да обясните на вашите избиратели как изведнъж партиите на промяната от 3 станаха 5. Защото докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Ще се отзовем, предполагам, че поканата е пристигнала в парламентарната група. Ще обсъдим програмите, приоритетите, които те предлагат, които ние предлагаме, след което в неделя имаме заседание на националния съвет на партията, където ще вземем решение за реакциите на парламентарната група“, заяви Георги Свиленски от „БСП за България“.

„Това е позитивна стъпка. Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос – какви цели си поставяме политически да бъдат реализирани. Едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерския съвет“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

„Аз не знам кои са поканените лица, защото поканата до нас е персонална към „Изправи се БГ! Ние идваме!“, но ние имаме ясна позиция, че няма да участваме и подкрепяме участие с управлението на ГЕРБ и ДПС“, заяви Мая Манолова, „Изправи се БГ! Ние идваме“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!