Китай, САЩ

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви въвеждането от 24 септември на 10% мита върху стоки, внасяни от Китай на стойност 200 милиарда долара.

Държавният глава обяви, че ще бъдат въведени допълнителни мита в размер на 267 милиарда долара, ако Пекин предприеме ответни мерки.

„Митата ще влязат в сила от 24 септември, до края на годината те ще останат на нива от 10%. От 1 януари митата ще нараснат до 25%. Нещо повече, ако Китай предприеме ответни мерки срещу нашите фермери или други отрасли на индустрията, то ние незабавно ще започнем третия етап, въвеждайки допълнителни мита върху вноса за 267 милиарда долара“, закани се Тръмп.

Той добави:

„В продължение на месеци призовавахме Китай да промени своите нечестни търговски практики. Дадохме ясно да се разбере, какви промени са необходими. Дадохме на Китай възможност да се държи са нас честно“.

Тръмп многократно е заявявал, че не харесва дефицита в търговията с Китай.

Реакцията на азиатската страна не закъсня. Китайските власти се заканиха, че ще предприемат „ответни мерки”, след като американският президент Доналд Тръмп анонсира нови мита от 200 милиарда долара върху внос на китайски стоки в страната.

„За да гарантира своите легитимни права и интереси и свободната търговия в света, Китай няма друг избор, освен да вземе ответни мерки”, заявиха от министерството на търговията.

В изявлението обаче не се споменава нищо за предишните заплахи от страна на Пекин, за това, че ще наложат мита на стойност 60 милиарда долара на стоки произведени в САЩ, ако се наложат нови мита.

„САЩ настоя да увеличи митата, което води до нова несигурност в консултациите между двете страни”, казаха още от министерството.

Припомняме, че на 15 юни САЩ въведоха мита в размер на 25% върху стоки на стойност 50 милиарда долара, внасяни от КНР.

Пекин незабавно отговори със свои мита върху американските стоки на същата стойност.

Освен това Китай се оплака от американските действия в Световната търговска организация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук