Владимир Путин
Путин ли е, не е ли?

Следственият комитет на Русия е повдигнал углавно дело срещу прокурор и трима съдии от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, съобщи опозиционният електронен вестник „Новая газета Европа“. Контраатаката е в отговор на издадената от МНС заповед за арест на президента Путин заради военни престъпления.

За разлика от бившия президент Дмитрий Медведев, който заплаши Хага директно с хиперзвукова ракета, Следственият комитет (СК) реши да действа заобиколно. Прицели се в прокурора Карим Ахмад Хан и в съдиите Акане, Розарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угальде Годинес.

Руското следствие твърди, че лично Карим Ахмад Хан е ходатайствал за издаването на заповедта за Путин и занимаващата се с правата на детето в Русия Мария Львова-Белова. Срещу прокурора е възбудено дело по членове от наказателния кодекс за „привличане на невинен към наказателна отговорност, заедно с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, а също и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, с цел да се усложнят международните отношения.“

Срещу съдиите пък е повдигнато обвинение за „опит за незаконен арест и подготовка за нападение на представител на чужда държава“, пак с мрачната цел „да се усложнят международните отношения“.

„Наказателното преследване носи явен незаконен характер, защото няма основания за привличане към наказателна отговорност (на Путин, б.р.)“, се казва в изявлението в телеграм-канала на СК. В него се обяснява и че държавните глави имат абсолютен имунитет към законите на чужди държави.

Припомняме, че Международният наказателен съд издаде заповедта за арест на Путин в петък миналата седмица – заради военни престъпления, в частност: отвличане и депортация на украински деца в Русия.

Което е доказан и признат факт, но обяснен от говорителката на руското МвнР Мария Захарова с тезата, че руснаците всъщност спасяват украинчетата, които иначе щели да бъдат ползвани от Запада като донори на органи.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук