Съединените щати подкрепят решението на Великобритания да изгони 23-ма руски дипломати. Това стана ясно от публикувано снощи изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

САЩ споделят оценката на Обединеното кралство, че Русия е виновна за извършеното в Солсбъри нападение с нервнопаралитичен газ срещу бивш руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Нападението „е част от модел на поведение, в който Русия пренебрегва основаният на правила международен ред, подкопава суверенитета и сигурността на страни по цял свят и се опитва да подкопава и дискредитира западните демократични институции и процеси“, се казва още в изявлението, в което се изразява и солидарността на САЩ с Великобритания.

На спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Съединените щати Ники Хейли заяви, че Русия е отговорна за отравянето на бившия шпионин във Великобритания.

„Считаме, че Русия е отговорна”, каза Ники Хейли, добавяйки, че не става въпрос за изолиран инцидент.

„САЩ са абсолютно солидарни с Великобритания“, подчерта тя.

Френският представител в ООН Франсоа Делатр, също изрази солидарността на Франция, но без директно да хвърля отговорността на Русия.

Франция, Кувейт, Екваториална Гвинея се възползваха от това извънредно съвещание, за да поискат за пореден път нови мерки срещу използването на химически оръжия по света.

Пекин се надява на обективно и независимо разследване по случая с отравянето на бившия полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му, което да се основава на факти. Това заяви постоянният представител на Китай в ООН Ма Чжаосюй.

„Надяваме се, че ще бъде проведено обстоятелствено, обективно и независимо разследване, основано на факти, в съответствие с международните норми“, каза той.

От своя страна постоянният представител на Великобритания в ООН Джонатан Алън каза, че Русия е нарушила конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила своята програма за разработка на нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Лондон твърди, че именно то е използвано за отравянето на бившия полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

„Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква от конвенцията“, каза дипломатът.

„От всичко това ние можем да си направим извода, че Русия сериозно е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е декларирала програмата „Новичок“, добави постоянният представител на Обединеното кралство в ООН.

По думите на Алън производството на нервнопаралитичното вещество е много сложен процес, което изключва възможността използваният за отравянето на Скрипал химикал да е самоделно приготвен.

„Това не е оръжие, което може да бъде произведено от частни лица. То е толкова опасно, че за него са необходими най-съвременните държавни лаборатории, както и голям опит“, каза британският дипломат.

Той добави, че в рамките на разследването, което продължава, британската страна разглежда две версии: или зад отравянето стоят руските власти, или Русия е „загубила контрола над запасите си с отровното вещество“.

Според Алън „Москва не е дала достоверно обяснение, което би потвърдило последния вариант“.

„Така че нямаме друг избор, освен да направим извода, че руската държава носи отговорност за опита за убийство на Скрипал и неговата дъщеря, както и на офицера от полицията“, каза британският дипломат.

Той обвини Русия в нарушение на устава на ООН.

„Това не е обикновено престъпление. Това е неправомерно използване на сила, нарушение на чл. 2 от Устава на ООН, основа на международното право“, каза той.

Припомняме, че 66-годишният бивш руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в началото на март.

Те са приети в болница и са в критично състояние. Жертва на токсичното вещество, с което са отровени стана и британски полицай, който се притекъл на помощ на двамата.

Британският премиер Тереза Мей обяви серия от санкции срещу Русия, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замразяване на двустранните контакти. Тя заяви, че Москва е виновна за отравянето на бивш руски шпионин на британска земя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!