Джо Байдън

Над 5000 цивилни са убити в Украйна според данните на ОНН. САЩ помага с нови 1,7 млрд. долара на нападнатата от Русия държава.

ООН: Над 5000 цивилни са убити в Украйна

Над 5000 цивилни са били убити в Украйна от началото на руската инвазия, започнала на 24-ти февруари, заяви днес Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН и добави, че реалният брой на загиналите вероятно е много по-голям, предаде „Ройтерс“.

Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН, който разполага с десетки наблюдатели за спазване на правата на човека в Украйна, съобщи в седмичната си актуализация, че 5024 души са били убити, а 6520 са били ранени от началото на войната.

САЩ помага на Украйна с допълнителни 1,7 млрд. долара

Украйна получава допълнителна помощ от правителството на САЩ и Световната банка в размер на 1,7 млрд. долара, които са предвидени за заплати за здравните работници и за предоставяне на други необходими услуги, съобщи „Асошиейтед прес“.

Парите, които се отпускат от Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID), министерство на финансите и Световната банка целят преодоляване на болезнения бюджетен дефицит, предизвикан от „бруталната агресия“ на руския президент Владимир Путин, посочиха от USAID.

Здравният министър на Украйна Виктор Ляшко заяви, че с всеки месец става все по-трудно изплащането на заплатите на здравните работници „поради огромното бреме на войната“.

До момента USAID е осигурила подкрепа за бюджета на Украйна в размер на 4 млрд. долара. Тези пари са използвани за осигуряване на доставките на газ и електричество на болници и училища, оказване на хуманитарна помощ на цивилното население и плащане на заплати на държавните служители и учителите, казаха от организацията.

Миналата седмица администрацията на Джо Байдън съобщи, че изпраща на Украйна военно оборудване за 400 млн. долара, което е 15-ият транш от оръжия и военно оборудване, прехвърлени в Украйна от запасите на американското министерство на отбраната от август миналата година, посочва АП.

От началото на руската инвазия досега САЩ са оказали помощ на Украйна в размер на 7,3 млрд. долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук