Руският президент Владимир Путин заяви след разговорите си с китайския президент Си Цзинпин, че Русия и Китай ще развият практиката на разплащания в национални валути.

„Русия и Китай възнамеряват да развият практиката на разплащания в национални валути. Току-що бяха подписани междуправителствени споразумения, насочени към по-нататъшно разширяване на използването на рублата и юана в двустранната търговия, както и осигуряване на непрекъснати банкови услуги за сделки в условия на нестабилност на световните пазари“, каза Путин пред репортери, съобщи „Спутник“.

Руският лидер също така заяви, че позициите на Москва и Пекин за разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров съвпадат и няма алтернатива на мирния процес.

„Бих искал да подчертая, че нашите страни имат сходни оценки за ситуацията около Корейския полуостров и следват изпълнението на съвместната пътна карта на споразумението. Ние вярваме, че няма алтернатива на мирното политическо и дипломатическо решение на проблемите в региона“, каза Путин след разговорите със Си Цзинпин.

Той отбеляза, че Москва „ще продължи да си сътрудничи с нашите китайски партньори, за да намали напрежението на полуострова и да засили сигурността в Североизточна Азия като цяло“.

Вчера китайският президент Си Цзинпин пристигна в Москва като част от държавно посещение. По време на визитата Москва и Пекин се очаква да подпишат около 30 документа.

Китайският президент трябваше да обсъди с руския си колега енергийните въпроси, инфраструктурата, търговските и икономическите отношения между страните, както и някои съвместни проекти. След церемонията Си Цзинпин отпътува до Санкт Петербург, за да участва в Международния икономически форум

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!