Доналд Тръмп, Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на САЩ и Турция - Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Турция не е удовлетворена от резултатите на преговорите с Русия относно урегулирането на ситуацията в сирийския град Идлиб, заяви прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън. Първият етап на преговорите се проведе миналата седмица в Анкара, а вторият приключи днес в Москва. В състава на делегациите участваха представители на външнополитическите и отбранителните ведомства на двете Русия и Турция, съобщи РИА „Новости“.

„Не се получи този резултат, който би ни удовлетворил“, заяви турският заместник-министър на външните работи Седат Йонал.

Той обясни, че турските представители не са приели предложената от Русия карта (за границата на зоните на деескалация) и страната му няма амбиции за нефт или завземане на територии. Целта на Анкара е единствено защитата на мирните жители и постигането на стабилност в региона. Ибрахим Калън също потвърди, че Турция не иска влошаване на отношенията с Русия, на атаките на режима трябва да бъдат предотвратени. Така единственото, за което се разбраха двете страни, е да продължат разговорите.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Турция не е могла да изпълни някои основни ангажименти за решаването на проблема с Идлиб, което обаче бе отречено от турската страна. Според представителите на Анкара, вълните от бежанци постепенно притискат Турция и за да защитят жителите на района турските военни и бронирана техника ще бъдат изпращани и занапред в Идлиб.

„Меденият месец“ на Путин с Ердоган изглежда отива към края си и неразбирателствата по сирийските проблеми се задълбочават. Вероятно това е накарало турският президент да се сети за старите си съюзници и той е обсъдил ситуацията в Идлиб и с американския си колега Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че работи с турския президент Реджеп Ердоган по ситуацията в сирийския регион Идлиб, съобщи РИА „Новости“.

„Имах много добър разговор с президента Ердоган. Той е труден човек, но имаме добри отношения … той не иска хората да бъдат убивани с хиляди и стотици хиляди – каза Тръмп пред репортери – Говорихме за Идлиб, работим заедно и виждаме какво може да се направи.“

Ердоган заяви по-рано, че е призовал руския си колега Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар ал Асад да спре офанзивата в провинция Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни пунктове до края на февруари, като в противен случай заплаши с военен отговор. В събота Ердоган заяви, че Анкара няма да чака края на февруари и изисква незабавно изтегляне на сирийската армия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!