Путин, Зеленски
На снимката: Президентите на Украйна и Русия - Владимир Зеленски и Владимир Путин.

Русия и Украйна обявиха, че са подписали окончателния вариант на договора за транзит на руски газ през Украйна.

Сделката позволява преноса на природен газ към Европа след 31 декември 2019 г., когато изтича сегашното споразумение.

Договорът е за 5 години, през които Русия ще изнесе 225 милиарда кубически метра газ за Европа през украинска територия.

Русия доставя около една трета от природния газ, ползван в Европа.

Споразумението идва дни след като американски санкции спряха строежа на Северен поток 2, който трябва да увеличи обемите на природен газ, внасяни от Русия в Германия.

Подписаната сделка може да бъде удължена с още 10 години, ако двете страни се договорят за това, обявиха от украинска страна.

По-рано Киев обяви, че таксите, които плащат руснаците, са по-високи в новия договор.

След като „Газпром“ пусна съобщение, че договорът е подписан, президентът на Украйна Владимир Зеленски потвърди, като написа в социалните мрежи, че Украйна ще вземе 7 милиарда долара от сделката.

Зеленски съобщи, че през първата година от действието на договора минималното количество газ през ГТС на Украйна за транзита ще възлиза на 65 млрд куб. м, и по 40 млрд куб. м през следващите 4 години.

„Освен договора за транзит на газа, подписахме и споразумение за уреждане, според което“Газпром“ напълно прекратява обжалването на решенията на Стокхолмския арбитраж“, съобщи изпълнителният директор на „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко.

Освен това, „Газпром“ и „Нафтогаз“ са подписали споразумение за организация на транспортирането на газа през територията на Украйна. По този начин „Нафтогаз“ представлява организатор на транзита и поема съответните рискове.

„Нафтогаз“ и ОГТСУ са сключили транспортно споразумение, а „Газпром“ и ОГТСУ – междуоператорско споразумение.

Компанията-организатор е длъжна да резервира мощности на Газотранспортната система (ГТС) на Украйна в общ обем 225 млрд куб. м газ за срок от 5 години: през 2020 г. – 65 млрд куб. м, а през 2021-2024 г. – по 40 млрд куб. м.

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович благодари на Русия и Украйна за успеха в преговорите за споразумение за транзит на руски газ към Европа.

„Дълбоко съм признателен за тежката работа и усилията. На основата на политическата договореност, постигната миналата седмица от Украйна, Русия и Европейската комисия, транзитният договор, осигуряващ непрекъснати доставки на газ в Европа от 1 януари 2020 г. вече е подписан“, каза Шефчович.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!