пшеницата

Руски, украински и турски военни делегации се срещнаха с представители на ООН в Истанбул в сряда, за да разговарят за възобновяване на износа на украинско зърно от голямото черноморско пристанище Одеса в момент на задълбочаване на световната продоволствена криза.

Турция работи с ООН за постигане на споразумение, след като нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до рязко покачване на цените на зърното, олиото за готвене, горивата и торовете. Турският министър на отбраната Хулуси Акар обяви последните преговори във вторник.

Информационната агенция Интерфакс цитира говорителя на руското министерство на отбраната, който заяви, че по време на срещата в сряда Москва е представила пакет от предложения за „бързо практическо разрешаване на този въпрос“.

Не стана ясно веднага дали по време на разговорите е бил постигнат някакъв напредък.

„Наистина работим усилено, но все още има какво да се направи“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред репортери във вторник. „Много хора говорят за това. Ние предпочитаме да се опитаме да го направим.“

Украйна и Русия са основни световни доставчици на пшеница, а Русия е и голям износител на торове, докато Украйна е значителен производител на царевица и слънчогледово олио.

Дипломатите казват, че подробностите на обсъждания план включват украински кораби, които да насочват корабите със зърно към и от минираните пристанищни води; Русия да се съгласи на примирие, докато се движат пратките; а Турция – подкрепена от ООН – да инспектира корабите, за да разсее руските опасения за контрабанда на оръжие.

Информационната агенция Интерфакс цитира Пьотр Иличев, ръководител на отдела за международни организации в руското външно министерство, да казва, че Русия е готова да улесни плаването на чуждестранни търговски кораби за износ на украинско зърно.

Той добави, че Русия иска да контролира и инспектира корабите, за да изключи „контрабанда на оръжие“.

Информационна агенция РИА цитира друг дипломатически източник, според когото исканията на Русия включват премахване на „пречките пред износа“, създадени от западните санкции.

„Заради наложените санкции съществуват пречки за руската страна в областта на корабното застраховане, логистиката, транспортните услуги и банковите операции“, заяви източникът на РИА.

От началото на войната Русия продължава да изнася зърно, но липсват големи кораби, тъй като много собственици се страхуват да ги изпратят в региона. Цените на превоза и застраховките също са се увеличили рязко.

Във вторник Украйна породи надежди за увеличаване на износа на зърно въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като отбеляза, че корабите са започнали да преминават през важно устие на река Дунав.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба бе цитиран от испанския вестник El Pais да казва, че Киев е „на две крачки“ от изработването на споразумение с Москва.

„Необходимо е да се обърне внимание на опасенията за сигурността, свързани с позицията на Русия. Намираме се във финалната фаза и сега всичко зависи от Русия“, каза той, като добави, че Москва все още може да протака преговорите.

Нахлуването на Русия в Украйна и морската ѝ блокада спряха износа, като десетки кораби останаха блокирани, а повече от 20 млн. тона зърно заседнаха в силозите в Одеса.

В момента фермерите от двете страни прибират реколтата от пшеница през 2022 г. Обикновено от юли до ноември е най-натовареното време за търговците да превозват новата реколта от двете страни.

Предстоящата реколта също е изложена на риск, тъй като в момента Украйна изпитва недостиг на складови площи поради спирането на износа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук