Сергей Лавров:
на снимката: Руският външен министър Сергей Лавров

Москва изгони дипломати от 23 страни като отговор на действията, които Западът предприе. Руският външен министър Сергей Лавров извика за консултации посланиците на 23-те мисии на държави, изгонили руски дипломати. Германия и Полша съобщиха, че Русия ще изгони по четирима от техните дипломати, като същото нещо по-рано беше заявено от Холандия, Швеция, Чехия, Финландия и Литва.

Тези действия са в отговор на координираното от Великобритания гонение на руски дипломати, след нападението над руския бивш шпионин Сергей Скрипал на 4-ти март. „Това определено не е изненада“, заяви външният министър на Дания Стеф Блок, чрез своя говорителка, позовавайки се на решението на Москва да изгони двама от дипломати. Блок посъветва Русия да си сътрудничи с разследването, провеждано от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Руският външен министър даде един месец на британските власти да намалят броя на дипломатите си до този на руските в кралството. Британското правителство продължава да твърди, че Русия е виновна.

„Това не променя фактите за опит за убийството на двамата граждани на британска земя, няма други опции освен руската държава да е виновна“, заяви говорителка на външното министерство на Великобритания, като коментира последните събития „със съжаление“. „Русия наруши международното законодателство и Конвенцията за химическите оръжия, много страни по целия свят демонстрираха съпричастност“, каза говорителката.

В четвъртък Русия обяви, че ще изгони 60 дипломати и ще затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург. Повече от 150 руски дипломати бяха изгонени от ЕС, САЩ, НАТО и други държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!