Русия , България

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата, предаде руската информационна агенция ТАСС.

Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка. Това се посочва в изявление на руското външно министерство от днес.

„На 8 април Николай Трифонов, шарже д’афер на Република България в Руската федерация, е бил поканен в руското външно министерство, където му е била връчена нота от министерството за обявяване на двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата“, се казва в изявлението. „Тази мярка е в отговор на немотивираното решение, взето през март от българска страна, да обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата.“

Интересно е, че дипломатите са обявени за „персона нон грата“ в отговор на изгонени двама руски дипломати в началот на март. Причината е, че преди около 3 семдмици България изгони още 10 руски дипломати, а 2 седмици след това обяви и руския първи секретар за персона нон грата. След снимките, които показаха зверствата в Буча, „Демократична България“ поиска да бъде изгонен и посланикът на Русия в България – Елеонора Митрофанова, което в момента се обслужва.

Същевременно руската страна реши да експулсира 45 полски дипломати и консулски служители като част от отговора си на експулсирането на руски дипломати от републиката. Това съобщи информационна агенция IAR, позовавайки се на полското външно министерство.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук