Наличието на клинични проби на Алексей Навални е необходимо за извършване на предварителната проверка с оглед евентуалното образуване на наказателно дело в Русия, се посочва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка с поредното изявление на външния министър на Германия Хайко Маас относно ситуацията около Навални, съобщава ТАСС.

Исканите проби са необходими за извършване на предварителна проверка, извършена от руските следствени органи по фактите за заболяването и хоспитализацията на Алексей Навални, която е удължена до 20 септември. Според руското законодателство това е необходимо условие за евентуално образуване на наказателно дело, тъй като според резултатите от изследванията, направени в Омск на 21 и 22 август не са намерени следи от отравяне, каза тя.

Русия също настоява за необходимостта да се удовлетвори ново искане от Генералната прокуратура на Руската федерация до Германия за правна помощ по ситуацията с Алексей Навални, каза Захарова.

Потвърждаваме също така, че на 14 септември Генералната прокуратура на Руската федерация изпрати допълнително искане за правна помощ до Федералната служба на правосъдието на Федерална република Германия с искане за предоставяне на информация относно лечението и изследванията на Алексей Навални от германски лекари. Настояваме за необходимостта да се удовлетвори това искане, се казва в коментара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!