Василий Небензя
На снимката: Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

Бившият полковник от Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал не е бил никаква заплаха за Русия. Това обяви постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя в четвъртък. В ООН в Ню Йорк се провежда открито заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със случая Скрипал.

„Според разпространената версия на британската страна Русия не му е простила измяната и е решила да го премахне. Въпреки че той, разбираемо, не би могъл да представлява никаква заплаха за Русия“, отбеляза руският дипломат, цитиран от ТАСС.

„Защо сме чакали осем години и сме се решили „да го направим“ две седмици преди президентските избори в Русия и броени седмици преди световното първенство по футбол? Защо тогава въобще е бил пуснат от Русия? Защо да се прави (покушението) по толкова странен, опасен за извършителите и околните явен начин?“, зададе риторичните въпроси Небензя като подчерта, че има много издигнати версии и всяка трябва да се проучи.

Освен това Небензя заяви, че Лондон води пропагандна война без правила срещу Москва. Той добави в Ню Йорк, че обвиненията срещу страната му са „ужасяващи и без основание“. По думите му това е „пропагандна война“ от страна на Великобритания, а главният аргумент на обвинението – за руския произход на използваното нервнопаралитично вещество – се разпаднал пред очите на всички.

Групата нервнопаралитични вещества „Новичок“ не е запазена марка на Русия и е разработвана от много други държави, добави Небензя. „Това е някакъв театър на абсурда! Не можахте ли да измислите по-добра фалшива история?“, запита той, размахвайки копие на първоначалния британски доклад за покушението срещу двойния агент в град Солсбъри на 4 март.

Посланик Небензя обаче услужливо забрави да спомене, че Русия не е пуснала доброволно Сергей Скрипал, а го е разменила за петима руски шпиони. При това положение британските служби нямат никакъв интерес да го отравят. Тук изобщо не става въпрос за пропагандна война, а за нарушаване на договорка между Русия и Великобитания.

В международната практика има много случаи, когато две държави си разменят шпиони, но не е известно след това някой отмъстително да отрови някого от разменените вражески агенти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!