Русия може да разположи свои военни и полицейски сили да охраняват границите на планираните зони за деескалация на напрежението в Сирия. Очаква се това да се случи до две до три седмици след финализирането на споразумение с Турция и Иран. Новината обяви руският преговарящ Александър Лаврентиев в Астана, където започна петият кръг преговори за прекратяване на гражданската война в Сирия.

„Трудно е да се говори за присъствие на руски наблюдатели и представители на военното министерство на Русия в тези буферни зони. Но въпреки това има планове за разполагане на руски военни полицаи в тях. По този въпрос обаче все още няма окончателно споразумение. Отнася се до статута на тези сили”, категоричен е Александър Лаврентиев.

Русия и Иран, които подкрепят Башар Асад, и Турция, която стои зад някои от умерените бунтовници срещу него, се съгласиха за създаване на 4 зони за деескалация в Сирия при предишните преговори през месец май, но документ не бе подписан, за да се изчистят детайлите по плана.

Оттогава контролираната от бунтовници провинция Идлиб в Северозападна Сирия е относително спокойна, но боевете продължават на други фронтове в Западна Сирия, като предградието на Дамаск – Източна Гута.

В Астана деветима представители от въоръжената опозиция водят непреки разговори с делегатите, представляващи сирийското правителство. На преговорите участва и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура и делегации от Йордания и САЩ, които са наблюдатели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!