Русия напуска Съвета на Европа, съобщи МВнР на страната. Това на практика означава, че страната може да спре да се съобразява с Европейската конвенция за правата на човека.

„Враждебните към Русия страни от ЕС и НАТО продължават линията на разрушение на организацията и общото хуманитарно-правно пространство в Европа“, аргументира се Москва. „Русия няма намерение да се примирява с вредителските действия на колективния Запад, който насажда „ред, основан на правила“, с цел той да замени международното право, потъпквано от САЩ и техните сателити“, се казва още в документа.

В изявление на ведомството се посочва, че руската страна не възнамерява повече да се примирява с „подривните действия“, извършвани от западните страни.

„Русия няма да участва в превръщането на най-старата европейска организация в поредната площадка за магии на западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се радват на общуването един с друг, без Русия“, посочват още от външното министерство.

По-късно говорителят на Кремъл коментира, че спирането на руското участие в работата на Съвета на Европа предполага, че Русия ще се оттегли и от всички механизми и институции на организацията, включително от Европейския съд по правата на човека.

На 25 февруари, Съветът на Европа реши да ограничи правото на Русия в организацията заради военната операция в Украйна. Съветът уточни, че не изключва Русия и тя ще остане член на организацията и страна по конвенциите, включително Европейската конвенция за правата на човека.

Русия влезе в Съвета на Европа като 39-та държава — член през февруари 1996 г. В същата година тогавашният президент Борис Елцин издава указ № 724, налагащ мораториум върху смъртното наказание.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук