Дмитрий Песков се чуди.

Русия отказва да пусне специалната хуманитарна мисия на ООН в потопените от водите на язовира Нова Каховка окупирани територии на левия бряг на Днепър, съобщи в нарочно изявление координаторката на ООН за Украйна Дениз Браун.

Не може да отказваш помощ на хора, нуждаещи се от нея. ООН ще продължи да опитва да прави всичко в подкрепа на хората, пострадали от разрушаването на язовира, които спешно се нуждаят от жизнено необходима помощ!“, се казва в изявлението.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, както винаги, се направи на ни чул, ни видял и предположи, че хората на ООН не са допускани до окупирания бряг „заради обстрелите“.

„Аз не знам точно нюанстите. Там има много въпроси: къде е линията на разграничението, как да се осигури безопасност. Вие знаете, че там вървят постоянни обстрели, постоянни провокации, обстрелват се граждански обекти, обстрелват се хора, население, загиват хора“, обясни несвързано той пред руски журналисти, цитиран от „Интерфакс“.

Още на 8 юни – два дни след като руснаците взривиха стената на язовира Нова Каховка, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се обърна към Дениз Браун и нейната група с призив за помощ към потопените, окупирани от Русия територии. От ООН, като типични бюрократи, се замотаха известно време, но на 13 юни хуманитарната мисия беше готова да отпътува за Херсонска област. Оттогава обаче руските власти й отказват достъп.

През това време Украйна сама евакуира своите цивилни от десния бряг, макар и под руски обстрел, за което има стотици видеодоказателства.

Мисията на ООН призова Кремъл да действа в съответствие със своите задължения към световната организация и международното хуманитарно право. Москва твърди, че не може да гарантира безопасността на мисията на окупираните територии.

Припомняме, че от самото начало на войната Русия отказва да пусне мисии на Червения кръст и ООН при украинските военнопленници на своя територия и до момента никой няма реална информация за това как се отнасят агресорите към тях. За сметка на това Червеният кръст е постоянно в Украйна и следи всекидневно за правата и комфорта на руските военнопленници в украински ръце, като хора от мисиите на ООН имат постоянен достъп до всички места, където те са задържани.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук