Русия, Руски войници

Повече от 10 000 руски войници са се завърнали в базите си след учения близо до границата с Украйна, продължили с месеци. Това съобщи в събота агенция Интерфакс, позовавайки се на руските военни.

Интерфакс съобщи, че ученията са проведени в няколко региона близо до Украйна, включително в Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и в южните руски региони Ростов и Кубан.

Руското разполагане на десетки хиляди войници на север, изток и юг от Украйна подхрани опасенията в Киев и западните столици, че Москва планира атака.

Русия отрича всякакви подобни планове, заявявайки, че се нуждае от обещания от Запада – включително обещание от НАТО да не разширява алианса на изток към руските граници – защото собствената й сигурност е застрашена от нарастващите връзки на Украйна със западния алианс.

Москва също така казва, че може да разположи войските си на своя територия, както намери за добре.

Изчисленията за броя на руските войски, наскоро разположени по границата с Украйна, варира от 60 000 до 90 000, като един документ на американското разузнаване предполага, че броят им може да нарасне до 175 000.

„Етап на бойно съгласуване на поделения, бойни екипи, отряди в моторизирани части… е завършен. Повече от 10 000 военнослужещи… ще тръгнат към постоянното си завръщане от територията на общовойсковия район за учения“, Интерфакс цитира армията.

Министерството на отбраната не посочи в кои бази са били разположени военните, но уточни, че подобни учения са се провели и на руски територии, близо до Ставропол, Северен Кавказ, Астрахан, Армения, Абхазия и Южна Осетия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук